6 січня, 2017

У Лондоні відзначили 70-ліття відновлення СУМ 

Сумівці та Владика Гліб Лончина в Катедрі Пресвятої Родини.

ЛОНДОН, Великобританія. – Спілка Української Молоді (СУМ) 12 листопада 2016 року відзначила 70-річчя відновлення своїх структурних відділів в діяспорі. Урочистості з цієї нагоди відбулися в Лондоні. Їм передувало засідання Світової Управи СУМ в будинку Головної Управи Союзу Українців у Великій Британії (СУБ) – найчисельнішої української громадської організації в цій країні, та міжкрайова зустріч дружинників й відвідини лондонського Музею визвольної боротьби ім. Степана Бандери.

Свято розпочали з внесення прапорів 10 держав, на теренах яких діють осередки організації та співання гимну СУМ. На добру справу присутніх благословив капелян СУМ у Великій Британії митрофорний протоєрей о. Богдан Матвійчук з Української Автокефальної Православної Церкви. Він закликав молодь не тільки пам’ятати про минуле, але вже сьогодні творити майбутнє.

З вітальним словом до присутніх звернулися голова лондонського осередку СУМ Богдан Федик, голова Крайової 1прави СУМ у Великій Британії Зенко Фінів, голова Світової Управи СУМ Андрій Бігун.

Д-р Святослав Липовецький виступив з доповіддю „Відновлення СУМ в діяспорі“. Він наголосив, що спілка охоплювала значну частину молоді в таборах переміщених осіб, а вже в кінці 1940-их років поширила свою діяльність на дітей. Згодом у 18 країнах були засновані сумівські відділи. Голова Лондонського відділу СУБ Влодко Павлюк розповів про виникнення та діяльність СУМ у Великобританії.

Виступає Юнацтво Осередку СУМ в Лондоні.

Виступає Юнацтво Осередку СУМ в Лондоні.

Ювілейну програму продовжили виступи мистецьких колективів молодшого юнацтва осередку Волтгем-Крос, старшого юнацтва лондонського осередку, хору дружинниць „Світанок“, родинного ансамблю Пасічників.

На адресу зібрання надійшли листовні привіти від голови Світового Конґресу Українців Евгена Чолія, голови Проводу ОУН (б) Стефана Романіва, голови Ради Українських Державницьких Організацій Світу Юрія Шимка, Крайової Пластової Старшини, довголітніх сумівців з Великої Британії Володимира і Анни Карпинців, очільника Української Всесвітньої Координаційної Ради Михайла Ратушного. Подяку за багатолітню працю на громадській ниві висловила під час зустрічі в Посольстві України Посол Наталія Галібаренко.

Ювілейні урочистості завершилися 13 листопада Архиєрейською Літургією в Українській  греко-католицькій катедрі Пресвятої Родини в Лондоні.

Сумівці з Америки брали участь у відзначенні.

Сумівці з Америки брали участь у відзначенні.

Коментарі закриті.