19 січня, 2023

У Джорджтавнському університеті вручили Премію Гілларі Клінтон

5 грудня 2022 року в Джорджтавнському університеті з нагоди вручення Премії Гіларі Клінтон стоять (зліва) Олександра Матвійчук, Меланні Вервір, Катерина Левченко, Гілларі Родем Клінтон, Марта Кічоровська Кебало, Наталія Карбовська, Посол Оксана Маркарова. (Фото: Олена Дунебабіна)

ВАШІНҐТОН. – Від самого початку війни проти України у 2014 році і з моменту, коли Росія розгорнула своє повномаштабне вторгнення 24 лютого 2022 року, українські жінки перебувають на лінії оборони, і їхня присутність на передовій є помітною і постійною. Українки, яких у Зброй­них силах України налічується понад 50 тисяч, служать на всіх адміністративних, офіцерських та бойових позиціях. У той же час, у перші тижні війни, коли міжнародна гуманітарна спільнота була ще дезорганізованою та паралізованою, саме жіночі місцеві волонтерські мережі зреаґували негайно і відтоді залишаються надійним джерелом допомоги українцям по всьому світу. Українські жінки знаходяться на передовій, допомагають переселенцям, співчутливо розраджують поранених і травмованих і горем прибитих. Вони підтримують тих, хто пережив сексуальне насильство, яке російські війська використовують як знаряддя приниження та знищення. Вони стараються вилікувати психологічну травму та наполегливо шукають шляхи до притягнення цих військових злочинців до відповідальности. Уся ця підтримка також надається біженцям, які втекли поза кордони України. Незліченні жіночі об’єднання – діяспорні, національні, міжнародні й спонтанні низові асоціяції – об’єднуються в одну широку мережу для допомоги Украї­ні.

На початку важкої зими в Україні при нелюдяних нападах на електростанції і на споруди, потрібні для життя цивільного населення, міжнародне товариство вирішило відзначити жіночу ролю у підтримці України, яка є такою необхідною і вагомою.

9 листопада 2022 року у Вашінґ­тоні міжнародна організація Vital Voices, заснована у 1999 pоці трьома провідними жінками – Секретарем Держдепартаменту США св. п. Маде­ліною Албрайт, колишньою Першою леді та Секретарем Держ­департа­менту США Гіларі Клінтон та українкою з походження Послом Меланією Вервір – в приміщенні Кеннеді Цент­ру вшанували жінок з Америки, Бра­зилії, Південної Африки, Афганістану і Ірану, які відстоюють жіночі людські права в кризових ситуаціях.

Між ними була відзначена і коаліція українок, які об’єдналися на підтримку внутрішньо переміщених жінок з дітьми – Галина Кравець, голова жіночого об’єднання „Від­новлення народу“ (Тернопіль), Інна Сабадош, голова Закарпатської громадської організації “Веста” (Ужго­род), Олена Моргун, голова організації „Промінь-Дніпро“ (Дніпро), Антоніна Шостак, голова організації „Егіда“ (Запоріжжя), та Любов Максимович, голова Жіночих перспектив (Львів), з якою СФУЖО має вже довголітню спільну діяльність, і якій одній вдалося полетіти до Америки і прийняти нагороду від імені Коаліції.

5 грудня 2022 року відбулося вручення Премії Гілларі Родем Клінтон, яку з 2014 року вручають щорічно за виняткове лідерство у просуванні прав жінок і створенні більш мирного та безпечного світу.

Г. Клінтон прибула до Джордж­тавнського університету, щоб разом із Послом Меланні Вервір, яка є виконавчим директором співзаснованого ними Джорджтавнського інституту жінок, миру та безпеки (GIWPS), вшанувати п’ятьох виняткових жінок – першу леді України Олену Зеленську; Її Королівську Високість Графиню Вессекську з Великобританії; Упов­новажену України з питань гендерної політики д-р Катерину Левченко; Наталію Карбовську з Українського жіночого фонду та Олександру Матвійчук з Українського центру громадянських свобод – за їхню надзвичайну роботу щодо припинення сексуального насильства в контексті війни та збільшення участи жінок у процесах відновлення та у мирних переговорах.

Президент Джорджтавнського університету Джон Дж. ДеДжойя розпочав цьогорічну церемонію з привітання дипломатів, студентів, активістів та онлайн-слухачів і підкреслив, що ціль GIWPS висвітлювати вагому ролю жінок у запобіганні конфліктам, розбудові миру, розвитку економіки та подоланні глобальних загроз. На це свято було запрошено і СФУЖО, яка довго співдіє з Україною для підтримки українських жіночих ініціятив.

Кожну із відзначених представили окремо і надали їй слово. Кожна, прийнявши нагороду, підкреслила, що стоїть пліч-о-пліч з тисячами інших жінок на передовій цього широкого допомогового фронту.

Першу леді України О. Зеленську відзначили (дистанційно) за її старання задля вирішення потреб дітей в час війни та понад усе за її невтомні зусилля для залучення світової підтримки для України, яка бореться за свободу, демократію та саме існування нації. О. Зеленська прийняла нагороду як ознаку підтримки Сполучених Штатів Америки, поміч якої бачить і запам’ятає кожна людина в Україні. Вона підкреслила: „Підтримуючи Україну сьогодні, кожен із вас підтримує мир у майбутньому“.

Графиня Вессекська була нагороджена за її відданість потребам тих, хто вижив у зонах конфлікту, а також за припинення використання сексуального насильства як зброї війни. У 2019 році графиня Вессекська оголосила про свій намір співпрацювати з програмою „Жінки, мир і безпека“ (політична основа, яка випливає із резолюції 1325 Ради безпеки ООН). Вона прийняла нагороду, щоб підвищити обізнаність громадськости світу щодо тих, хто пережив сексуальне насильство під час воєнного конф­лікту.

Як зазначила д-р Марта Кічоров­ська Кебало, головна представниця СФУЖО при ЕКОСОР ООН, яка була присутня на церемонії нагородження, а також на обіді після програми: „Серед жорстокости російського вторгнення в Україну в 2022 році є саме директива російським солдатам ґвалтувати українських жінок і дітей як знаряддя терору і знищення народу на окупованих територіях. Ми вдячні за те, що графиня невтомно працює, щоб привернути увагу до жахливої ​​практики, щоб припинити її. Тим більше погоджуємося з графинею, що використання зґвалтування як зброї війни треба розглядати так само, як використання хімічної зброї“.

Урядова уповноважена з питань політики гендерної рівности в Украї­ні д-р Катерина Левченко у своєму виступі зазначила, що її робота зосереджена на тому, щоб українські жінки брали активну участь у всіх процесах, які ведуть до відбудови й відновлення України. Для СФУЖО відзначення вагомої роботи К. Лев­чен­ко є і підтвердженням зусиль федерації на підтримку її ініціятив для посилення прав жінок в Україні і в діяспорі.

СФУЖО також радіє відзначенням Н. Карбовської, директорки зі стратегічного розвитку Українського жіночого фонду, з яким федерація і представниці СФУЖО до ООН співпрацюють вже довгі роки. Вона розповіла про важливу ролю, яку відіграють громадські жіночі організації у надан­ні підтримки громадянам України в зонах конфлікту в Україні, і сказала, що їй приємно прийняти нагороду від імені активісток, що діють по всій Україні.

У 2020 році СФУЖО створила свою Комісію протидії насильству. І тепер з великим захопленням знайомимося з працею О. Матвійчук, юристки-правозахисниці, яка очолює Центр громадянських свобод. 5 грудня О. Матвійчук була нагороджена за роботу з документування звірств російських військових в Україні. Вона наголосила на необхідності справедливости для тих, хто вижив.

„Серед такого принизливого браку людяности ми бачимо, як жінки ведуть шлях вперед, – сказала Г. Клінтон. – І ми бачили жінок, подібних до тих, яких ми вшановуємо сьогодні, які захищали жінок у зонах конфлікту та притягували до відповідальности винних у гендерному насильстві. Ми повинні відповісти на збройне сексуальне насильство з суворими, тяжкими наслідками. Ті, хто нападає на цивільне населення, використовуючи систематичні зґвалтування, винні у злочинах проти людства“.

8 грудня 2022 року О. Матвійчук, виступаючи від імені Центру громадянських свобод, прийняла Нобе­лівську премію миру 2022 року. Впер­ше українська мова пролунала на святі Нобеля у Осло, ще й до того в час жорстокої війни, в якій українці прийняли запеклий бій і не здаються, бо відстоюють все, що найдорожче і найцінніше – відстоюють для себе й в той сам час і для решта світу майбутність демократії і свободи та людські права.

Поведінка Росії фундаментально похитнула світовий порядок і підриває цілі та місію ООН. Національна травма України – і джерело сили для її героїчної позиції – випливає з обурення з приводу нападу Росії відверто геноцидного характеру на суверенітет і державність України. Росія відкрито прагне знищити Україну. Вільна, демократична Україна стоїть на заваді російським прагненням відновити свою колишню імперію. Світова спільнота вдячна українцям за їхній опір і підтримує Україну в її боротьбі, розуміючи, що пляни домінування Росії загрожують більше, ніж одній Україні, вони ставлять під загрозу проґрес у всьому пострадянському реґіоні та порядок міжнародного права, який охороняє земну кулю.

Своє звернення О. Матвійчук завершила такими словами: „Оскіль­ки це Нобелівська премія миру під час війни, то я дозволю собі звернутися до людей у різних країнах світу із закликом до солідарности. Ви не мусите бути українцями, щоб підтримати Україну. Достатньо бути просто людиною“.

Коментарі закриті.