6 жовтня, 2016

Українці взяли участь у фестивалі

Танець „Привіт“ виконує ансамбль „Барвінок“. (Фото: Левко Хмельковський)

ФРЕНКЛІН‚ Ню-Джерзі. – Щорічний фестиваль „Franklin Day“, покликаний сприяти розвиткові і зближенню національних культур, відбувся 24 вересня у „Колоніял-парку“ міста. Численні етнічні групи представили на фестивалі своє народне мистецтво, виступили з концертами.

Учасників свята вабив макет української хати з тином і соняшниками, біля якого було багато охочих сфотографуватися в національних строях. У крамничці біля хати господарювали директор Українського історико-освітнього центру Ню-Джерзі Наталя Гончаренко і гість з Бразилії іподиякон Іван Чопко.

Для дітей було створено куточок, де вони малювали, робили саморобки. Малюванням захопилися Мая Умалі і Вікторія Файнтейн, а їхні мами довідалися від Н. Гончаренко про Школу українознавства, дитячий садочок, Культурний центр, бібліотеку при Консисторії Української Православної Церкви США. Була присутня і бібліотекар Людмила Безсонова.

Малюванням захопилися Мая Умалі і Вікторія Файнтейн.

Малюванням захопилися Мая Умалі і Вікторія Файнтейн.

Опівдні на сцені почалися виступи етнічних груп. Після танцюристів Південної Кореї на сцену вийшли учні хореографа Григорія Момота з Школи українського танцю „Барвінок“. Вони показали танці „Привіт“, „Гуцулка“, „Переступи“ і „Гопак“. Американську публіку зачарували інші для кожного танцю барвисті національні костюми, а також майстерність танцюристів. Особливо бурхливі оплески викликали втомлені дівчата на руках у юнаків та закодовані в гопаку ударні прийоми бойового мистецтва.

На фестивалі був показ історичних авт, їзда на конях, інші розваги. Українці ще раз познайомили американців з доробком національної культури – соняшної, яскравої, приязної.

Коментарі закриті.