12 січня, 2023

Українські колядки співали у Вашінґтоні

Концерт „Різдво в Україні“. (Фото: ukrainian.voanews.com)

ВАШІНҐТОН. – В одному з найбільших мистецьких осередків США – „Кеннеді центрі“ – 29 грудня 2022 року відбувся концерт „Різдво в Україні“, під час якого прозвучали старовинні колядки з різних реґіонів України. Різдвяну програму підготував гурт „Gerdan“, щоб показати її у Вашінґтоні напередодні зимових свят.
Це була перша різдвяна програма гурту.

Музиканти грали на скрипці, сопілці, ріжку, окрині, акордеоні, дводенцівці.

Інструменти обрали з власної колекції, що налічує понад 200 музичних українських інструментів, деяким із яких понад 150 років. До концерту долучилися маленькі та дорослі танцівники Школи українського танцю у Вашінґтоні (балетмайстер Роман Микита).

Колядники привітали гостей традиційною „Ой, радуйся, земле“, а також продемонстрували ориґінального „Щедрика“, англомовний варіянт якого за сто років став однією з найпопулярніших різдвяних мелодій у США. Під час його виконання в образі ластівки з’явилася американка, танцівниця Керолайн Ендерсон. Вона зацікавилася українською культурою після початку повномаштабної війни.

Під час концерту виконавці розповідали про традиції українського Різдва та переповідали для американської авдиторії зміст колядок.

 

Коментарі закриті.