18 лютого, 2021

Українську мову вчать дома

Анна Бистрова та Володимир Селюченко. (Фото: Оксана Шевченко)

У США українці, які не мають поруч великої української громади, але хочуть вчити своїх дітей української мови, відкривають власні онлайн-курси і школи. Одну з таких онлайн-шкіл, де дітей за кордоном вчать учителі з України заснувала львів’ян­ка Надія Журба. Родина понад три роки тому переїхала в місто Остін у Тексасі. Вона викладала англійську мову в українській школі й також працювала в американській, тому намагається поєднати підходи до навчання з обох країн. „За три місяці існування школи ми вже маємо 10 курсів, 14 вчителів, і дітей вже навчається 70-80“, – зазначає Н. Журба.

Українську мову вивчають 8-річна Маша й 5-річна Мія з родини інженерів з Житомира, що мешкають у Ню-Гемпширі. Їхні батьки Анна Бистрова та Володимир Селюченко пояснюють, що підтримання рідної мови відіграє для них дуже важливу ролю.

Юлія Поррас із Херсонщини з родиною живе у Вірджинії та має сина-підлітка й трирічну доньку. Вона заснувала свої онлайн-заняття „Наша мова“ для дошкільнят у невеликих групах і плянує також розширювати курси й вікові групи дітей.
Її чоловік – англомовний, і підтримувати українську у двомовній родині важко.

Із цим зіткнулась і киянка Оксана Шевченко, яка живе 17 років у Каліфорнії. В її родині чотири мови: українська, російська, болгарська, англійська. Завдяки Юлії Поррас вона знайшла вчительку української для свого 5-річного сина Даніеля. О. Шевченко обрала формат індивідуальних занять.

Окрема перевага занять із вчителями з України – фінансова доступність для родин в Америці. Заняття у цих двох онлайн-школах коштують від 8 до 12 долярів. Батьки погоджуються, що онлайн-заняття мають свої недоліки, але часто це чи не єдиний спосіб підтримувати в дітей бажання говорити українською мовою.

Коментарі закриті.