11 серпня, 2016

Українського воїна навчили в Америці ходити 

Вадим Мазніченко на прогулянці Черкасами. (Фото: Олександер Вівчарик)

ЧЕРКАСИ. – 29 липня після 11 місяців лікування і реабілітації в США на Черкащину повернувся 29-річний воїн Вадим Мазніченко. Того ж дня він прийшов на зустріч у громадську організацію „Спілка воїнів Черкащани”. Побачивши його штучну руку і ногу, які зробили і припасували за океаном, ветерани були вражені.

До Черкас він приїхав зі своєю нареченою Яною з села Деренковець, що на Корсунщині. В. Мазніченко родом з Очакова. Служив у Миколаєві в 79-ій аеромобільній бриґаді повітряно-десантних військ. Після служби переїхав до нареченої на Корсунщину. На війну пішов, не роздумуючи.

Батальйон територіяльної оборони направили в Донецьку область. 30 вересня 2014 року о 6-ій год. ранку воїна тяжко поранило внаслідок мінометного обстрілу під Старогнатівкою.

Пораненого бійця негайно доставили у Дніпропетровську обласну клінічну лікарню, а тоді – в Одеський шпиталь. В. Мазніченко опритомнів уже в Одесі. Коли побачив, що у нього немає руки і ноги, не плакав, не скиглив, а дав собі обіцянку, що житиме повноцінним життям. Тоді йому було лише 27 років.

Згодом через спілку ветеранів АТО Київської области В. Мазніченко дізнався, що американці плянують забрати 24 поранених військових на протезування та реабілітацію. І йому вдалося потрапити до Америки.

Там є програма для ветеранів війн, яка супроводжує пораненого до кінця його життя і допомагає йому.

У Америці найбільше йому сподобалося шанобливе, уважне ставлення до людей.

Бойовим побратимам В. Мазніченко розповідав про Америку, зокрема, про програми протезування, комп’ютерні клавіятури, які швидко можна адаптувати для людей з ампутаціями, про адаптований до ветеранів війн спорт.

„Ми могли б організувати велотуру по Черкащині, – ділився плянами В. Мазніченко. – Щоб ветерани з ампутаціями були попереду колони, а позаду всі, хто забажає.“

Держава не кинула В. Мазніченка напризволяще. Йому обіцяно квартиру в Черкасах, на нього чекають дві нагороди. Перша – почесний нагрудний знак начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України. Друга – орден „За мужність” ІІІ ступеня, яким українського воїна нагороджено указом Президента України. Обидві високі нагороди героєві буде вручено в урочистій обстановці на святкуванні 25-ої річниці незалежности України. Задля якої він, власне, і жертвував життям на полі бою.

Коментарі закриті.