13 жовтня, 2022

Українським воїнам допомагають в Ізраїлі

Данило Воронов (зліва) та Олександр Ляшук в Єрусалимі. (Фото: Тетяна Гур)

В рамках домовленості урядів України та Ізраїлю єврейська держава прийняла перших двох воїнів, яким потрібне довге та кропітке лікування. Данило Воронов та Олександр Ляшук, які втратили руки на війні України проти російського ворога, розміщені в лікарні „Шиба“ (Тель ха-Шомер), яка має кращий досвід протезування не лише в країні, але і за її межами.

Данило Воронов з Луганської області, працював до війни будівельником. Як почалася війна, пішов воювати за свободу України. „Поранення отримав під Маріюполем ще на початку березня, коли виходили з оточення, – говорить Данило. – Мені відірвало руку. Першу допомогу надали наші українські медики в шпиталі Покровська. І ось тепер Ізраїль, де нас зустріли тепло, оточили увагою. Багато людей приходить до медичного закладу з подарунками, говорять з нами, підтримують. Це дає нам можливість відновити сили, адже війна – це дуже важка праця. Вірю, що ми переможемо бо в нас вірять люди і це наша країна!“

 Олександр Ляшук, фармер, родом із Житомирської області. На війну пішов добровольцем. „Під час боїв в Народицькому районі одержав поранення, втратив кисть правої руки та пошкодив два ребра. Допомогу надали на полі бою, потім в Народичах, потім у Коростені, – розповідає Олександр. – В Ізраїлі все організовано: ми приймаємо фізіо, гідро, трудотерапії. З нами працює психолог. Війна ця – жахіття середньовіччя, аж ніяк не нашого часу. Ми збережемо незалежність нашої країни обов’яз-ково. До Ізраїлю приїхали, щоб отримати протези. Маю надію, що тут нам допоможуть і ми повернемося до звичайного життя“.

Хлопці приїхали до Ізраїлю напередодні нового єврейського року і вивчили вітання на івриті та відвідали столицю Ізраїлю Єрусалим. Були біля Стіни плачу, в Храмі Гроба Господнього, запалили свічки за помин загиблих українських воїнів, помолилися за перемогу України, пройшлися старими, історичними вулицями міста. Таку можливість надали воїнам члени волонтерської організації „Ізраїльські друзі України“ подружжя Тетятна та Михайло Гур. Вони своїм автом провезли хлопців країною, показали історичні місяця та нові прекрасні дороги.

„Якоїсь миті на вулиці Єрусалиму до нас підійшов ізраїльтянин і сказав: „Ви з України, ви воїни, ви поранені за свою свободу! Я вас упізнав, бо бачив вас по телевізору“. Потім обійняв воїнів і заплакав. Це було так зворушливо, – розповідає Тетяна і у самої очі повні сліз. – Потім ми поїхали на волонтерський склад, трохи одягли Данила та Олександра. Їм допомогала господарка Аліна Пільч. Звичайно, нагодували воїнів смачною їжею бо їм потрібні сили“.

Тепер здоров’ям Д. Воронова та О. Ляшука опікується завідуючий реабілітаційним відділенням лікарні „Шиба“ професор Ісраель Дудкевич та його колектив. До Ізраїлю найближчими днями прибудуть ще 20 українських бійців з такими пораненнями.

Це стало можливим після перемовин Прем’єр-міністра Ізраїлю Яїра Лапіда та Президента України Володимимра Зеленського. Досі Ізраїль не приймав на лікування українських військових з початку російсько-української війни. Яїр Лапід зазначив у інтерв’ю місцевому виданню, що „країна має великий досвід надання допомоги пораненим з ампутованими кінцівками. У нас є чудові медичні бриґади та лікарні, готові відкрити двері та серця для українських поранених. Держава Ізраїль продовжить допомагати Україні та її громадянам“. 

Україна переможе. І в тій перемозі буде заслуга Данила та Олександра. Як сказав письменник Богдан Лепкий вустами свого героя Гетьмана України Івана Мазепи: „Жертвою одиниць росте гуртове діло“.

Коментарі закриті.