21 липня, 2022

Українська хвиля морської подорожі

Свято у Бостоні. (Фото: Левко Хмельковський)

На День незалежности США я вирушив з дружиною Танею у морську подорож на британському кораблі „Квін Мері 2“ до Бостона і далі в Канаду. Подорож була святковою, тому, як видається, усі 2,600 місць були зайняті. Корабель був побудований у 2004 році й на той час був найбільшим у світі. Його назвали на честь Марії Текської – при народженні Вікторії Марії Августи Луїзи Ольги Павліни Клодіни Аґнесси, дружини Короля-імператора Ґеорґа V.

Звісно, ми мали деякі упередження щодо появи на такому королівському кораблі, але подорожні зустріли нас, українців, з великим співчуттям. Особливо коли ми виходили на люди у вишиванках. В музичній бриґаді було скрипкове тріо „Бревіс“ і молоді мисткині зі Львова, Києва та Рівного почали свій концерт з „Мелодії“ Мирослава Скорика. 

Святковий день випав на Бостон. На головній площі міста прапор України майорів над американськими прапорами на фасаді готелю „Ексельсіор“. Увечорі в Бостоні відбувся великий святковий концерт, який транслювали на великих екранах в корабельному театрі і на верхній 12-ій палубі, де тривала весела забава. 

Українське скрипкове тріо „Бревіс“.

Музичне видовище, яке щорічно від 1929 року проводять в центрі Бостона 4 липня, через пандемію не відбувалося останні два роки. У ньому тепер брали участь 10-разова володарка нагороди Ґреммі“ Чака Хан, володар нагороди  „Voice“ Хав’єр Колон та інші музичні виконавці.

Понад мільйон глядачів  зібралися на берегах річки Чарльз, пишному парку на Еспланаді.

На сцені була „Pops Esplanade Orchestra“ з дириґентом Кітом Локхартом, хор „Tanglewood Festival“ та волонтерські гурти „Middlesex County Volunteers & Drums“.  Стояла почесна варта Масачусетського 54-го добровольчого полку.

Дириґент Кіт Локхарт вийшов на авансцену і оголосив  про виконання гимну України, що буде присвячене народу України, мужності та наполегливості, які українці послідовно демонструють у своїй боротьбі за незалежність країни. Народ України, сказав  він, потерпає від розв’язаної Росією війни.

Ми розуміли, що музиканти можуть грати за нотами, але коли заспівав хор „Ще не вмерла“, це було вражаюче і незабутнє. 

Оркестра також виконала увертюру композитора Петра Чайковського „з її універсальним посланням про право на свободу та самовизначення“, як пояснив К. Локхарт.

Увертюра закінчилася драматичним барабанним дробом і справжньою гарматною стрільбою, а церковні дзвони озвалися по всьому місту. Нам видавалося, що вони кличуть на порятунок України. Коли дим від гармат розсіявся, сліпучий фаєрверк освітив небо. Так станеться в Україні після перемоги. 

Коментарі закриті.