15 червня, 2017

„Українська хатка“ служить Україні

Відвідувачі слухають розповідь про Україну.

САН-ДІЄҐО. – „Українська хатка“ від „Будинку мирних відносин“ знову відчинилася для відвідувачів 27 травня. У 1960 році Українсько-американська асоціяція була прийнята до складу „Будинку мирних відносин“у Балбоа-парку міста і розташувалася в одному приміщенні з представниками Чехословаччини та Угорщини.

Українці брали участь у заходах „Будинку мирних відносин“ і відчиняли двері своєї хатки відвідувачам раз на місяць (у 1960 році), організовували концерти з участю місцевих талановитих земляків, активно відвідували „Жіночу програму“, щомісячні балі і вибирали Королівну української хатки для  міжнародних культурних заходів.

Українська суботня школа була сформована у 1961 році, а її кляси також проводилися у хатці. На той час Григорій Китастий навчав 12 учнів у двох клясах. Щорічно присвячувалися концерти у Балбоа-парку на ювілеї Тараса Шевченка, відзначали День незалежности України,   Різдво за старим обрядом з появою св. Миколая.

У 1968 році, завдячуючи зусиллям президента хатки Джона Данильчука, „Українська хатка“ переїхала до „Хатки Канади“. У 1974 році Канада перервала свою участь в „Будинку мирних відносин“ і хатка повністю залишилася українцям. У ній діяли танцювальна група, хор у складі 40 хористів, група бандуристів та 30 учнів суботньої школи, які забезпечували щорічну концертну програму. Хатка також відзначала українські та американські свята, а хор бандуристів розпочав свою туру по західному узбережжю США саме з Сан-Дієґо.

На перший Український фестиваль  у 1975 році запросили мистця  Володимира Баласа оформити внутрішній інтер’єр „Української хатки“. Була створена студентська організація „Дума“, яка збирала фонди для українських дисидентів і плянувала культурні та громадські заходи для місцевої української громади.

У 1983 році в „Українській хатці“ було зроблено ремонт і переобладнано еспозиції. Кожного вівтірка та п’ятниці „Хатка“ була відчинена для школярів з метою вивчення України. У ній відзначили 50-річчя Голодомору, 1,000-ліття християнства в Україні. З Українського Музею Ню-Йорку привозили виставку „Втрачена архітектура Києва“для показу в Університеті Сан-Дієґо. Для участи в Українському фестивалі були запрошені українці з Канади, що невдозі стало традицією.

Виставка біля „Української хатки“.

Виставка біля „Української хатки“.

Дисиденти Валентин Мороз та Святослав Караванський відвідали Сан-Дієґо і їм організували теплий прийом місцеві українці, які з етнузіязмом зібрали фонди на підтримку дисидентів. 10-річчя Чорнобильської аварії було відзначено у 1996 році. У 1998 році було організовно Ходу зі свічками в пам’ять померлих у Голодоморі 1932-1933 років.

Популярні музичні ансамблі з України „Медікус“, фолкльорний ансамль Остапа Стахова та „Карпатський візерунок“ виступили в Сан-Дієґо з концертами також за посередництва „Української хатки“.

У 2000 році „Хатка“ набула статусу неприбуткової організації, що дозволило добродіям списувати пожертви від податків. Міжнародний різвдяний фестиваль у 2004 році проводився у час Помаранчевої революції і через міжнародну увагу до України чисельні відвідувачі безпомилково здогадувалися, чому українці були вдягнені у помаранчеві кольори.

„Українська хатка“ збирала фонди для Українського Вільного Університету в Мюнхені, українських ветеранів, українських політв’язнів, Українського Інституту в Гарварді, дітей Чорнобиля, видавництва „Смолоскип“.

У 2015 році при „Хатці“ відновила роботу суботня Школа українознавства. Тепер 20 дітей новоприбулих еміґрантів та нащадки попередніх хвиль еміграції вивчають українську мову, cпів, історію України та українські традиції і мистецтво.

Коментарі закриті.