18 серпня, 2022

Українська кухня у Лондоні

Під час першої презентації „Смачної Кропивниччини“ учасниці проєкту Світлана Листюк (зліва) та Інна Тільнова. (Фото: Ігор Філіпенко)

КРОПИВНИЦЬКИЙ. – Група молодих ентузіястів здійснює проєкт „Баба Єлька“, уже четвертий рік збираючи у віддалених селах рідкісні пісні, записуючи  розповіді про давні обряди, спогади про трагедії минулого століття, збираючи автентичні речі українського побуту. У центрі Кропивницького вони вже відкрили своєрідний музей, де проводять зустрічі, лекції, концерти, на яких вчать бажаючих традиційним українським співам і танцям.

Минулого року вони видали книгу рецептів страв, записаних від старожилів  „Смачна Крипивниччина“. Видання мало успіх і розійшлося не лише в Україні, а й у інших країнах, де живуть українці. 6-7 серпня дослідниця гастрономічної культури і засновниця проєкту „Їжакультура“ Олена Брайченко презентувала „Смачну Кропивниччину“ та інші кулінарні книги з України  у лондонському готелі „Locke at Broken Wharf“. Книги купували і українці, і британці. 

Збірка містить понад 200 рецептів, частина з яких подана зі збереженням місцевої говірки. Просканувавши QR-код біля окремих рецептів, можна поринути в атмосферу сільської дійсности, почути голоси „бабів Єльок“ – носіїв знання про місцеву гастрокультуру, прочитати репортаж про ту чи іншу експедицію, звідки привезений рецепт.

Коментарі закриті.