28 квітня, 2022

Українська виставка в Індії

Організатори виставки. (Фото: прес-служба посольства)

НЮ-ДЕЛІ. – 14 квітня у приміщенні Посольства України в Республіці Індія відкрилася виставка „Ukraine Now: Darkness vs Light. Children Dreаm about Peac”. Виставка складається з двох частин – „темної“ та „світлої“ (Darkness vs Light). На запитання, чому саме так назвали виставку робіт, відповіла консул Олена Іванчук:

„Темна“  містить фотографії зруйнованих російськими загарбниками міст, вбитих і покалічених мирних мешканців. Водночас, на тлі цих жахів, демонструється незламність і взаємопідтримка українців під час страшних випробувань. Тому у „світлій“ частині представлені малюнки українських дітей з південно-східнього реґіону України. Це – Запо­різька й Донецька області та Терно­піль. У малюнках діти розповідають про свої мрії і висловлюють бажання дружити з однолітками з різних країн світу. Найбільш виразна мрія українських дітей була і залишається –  мир у рідній країні“.

Головна ідея виставки – продемонструвати жахливі наслідки російської аґресії в Україні, боротьбу українців за свободу та незмінне прагнення українців до миру.  Організатори виставки переконані, що світло неодмінно переможе темряву, а війна завершиться перемогою українського народу.

У фото-експозиції представлені роботи відомих українських військових фотокореспондентів Мстислава Чернова та Андрія Дубчака, а також матеріяли з офіційного сайту Міністерства закордонних справ України й телеграм-каналу „Азов – Маріюполь“. Їх передав представник полку з позивним „Орест“.

У церемонії відкриття виставки взяли участь представники Посоль­ства України та дипломатичних місій в Індії, індійської громадськости, української діяспори,  журналісти провідних індійських телеканалів. Захід також відвідали діти з особливими потребами зі штату Західна Бенґалія, які передали Посольству виготовлені ними вироби на українську тематику. Виставку відвідала і Тара Ґанді Бхаттачарджі, онука відомого політичного діяча Індії, одного з керівників руху за незалежність республіки Махатми Ґанді.

Партнерами та частковими спонзорами виставки виступили Поль­ський інститут в Індії, фармацевтична компанія „Кусум“, Україн­ська асоціяція професійних фотографів та представники української громади в Індії. Таке об’єднання сприяє поширенню інформації в світі про війну, яку веде Росія проти незалежної України та допомагає вистояти країні.

Один з стендів виставки в Індії.

Організатори виставки переконані, що війна завершиться перемогою українського народу, що дасть можливість будувати мирне і щасливе майбутнє для українських дітей. Таку оцінку заходу дала індійська та українська письменниця і активістка, українка Марина Акрам, яка багато років живе в Індії, але завжди пам’ятає про своє коріння і підтримує українців у їхній боротьбі проти російського ворога. Вона також  взяла участь у відкритті виставки „Діти дітям“.  Дитячі малюнки представлені в рамках проєкту „Діти – дітям“, який здійснено на основі програми „Країна без кордонів“, започаткованої Міжнародним благодійним фондом „Україна-Ізраїль-Транзит“ під керівництвом Олени Степаненко (Запоріж­жя). „У малюнках діти розповідають про свої мрії і висловлюють бажання дружити з однолітками із різних країн світу. Найбільш виразна мрія українських дітей була і залишається – мир у рідній країні“, сказала М. Акрам.

Проєкт „Діти дітям“ був здійснений за участи Управління культури і туризму Маріюполя, управління освіти і науки Запорізької, Тернопільської области та  освітніх і мистецьких закладів різних областей України.

„Ми досягли того, на що розраховували: показати у фотографіях та малюн­ках горе і біль українців, – говорить О. Іванчук. – Надзвичайна заслуга в організації виставки Надзвичай­ного та повноважного Посла України Ігоря Поліхи та його дружини Наталії. В приміщенні посольства  відбулася зустріч з місцевими дітьми та молоддю і проведено майстер-клясу з малювання під керівництвом Еліни Нісчал, яка живе в Індії та пропаґує тут українське мистецтво. Юні відвідувачі  малювали для  українських дітей. Малюнки будуть передані через О. Степаненко. Для відвідувачів виставки, а також для української громади в Індії  Е. Нісчал провела тур дитячою експозицією, під час якого вона розповіла про авторів творів, українські традиції, які відображені на малюнках,  і техніку, якою виконані роботи“.

Коментарі закриті.