29 вересня, 2017

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Охоронник поранив журналіста

КИЇВ. – Закрита вечірка з нагоди весілля сина Генерального прокурора відбулась 15 вересня у ресторанному комплексі під Києвом. Окрім Президента Петра Порошенка з дружиною, на святкуванні були Прем’єр-міністер Володимир Гройсман, Міністер внутрішніх справ Арсен Аваков, Перший віце-прем’єр-міністер Степан Кубів, колишній Прем’єр-міністер Арсеній Яценюк, посадник Києва Віталій Кличко, віце-спікер парляменту Ірина Геращенко, Міністер інформаційної політики Юрій Стець, Міністер юстиції Павло Петренко. Весілля обслуговували службові авта Генеральної прокуратури і співробітники Управління державної охорони (УДО), які напали на знімальну групу. Оператор Борис Троценко отримав струс мозку та пошкодження руки. Згодом начальник УДО Валерій Гелетей пояснив дії своїх підлеглих: „Цей військовослужбовець спіткнувся, упав і зачепився за оператора“. Голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова і інформаційної політики Вікторія Сюмар сподівається, що службове розслідування нападу на знімальну групу програми „Схеми“ (спільний проєкт Радіо Свобода та каналу „UA:Перший“) буде продовжене. (Радіо Свобода)

Порошенко зустрівся з Трампом 

НЮ-ЙОРК. – 21 вересня мали зустріч Президент України Петро Порошенко і Президент США Дональд Трамп. Зустріч тривала годину. П. Порошенко зауважив, що зустріч відбувалася з усією владною командою США, зокрема з Державним секретарем США Рексом Тілерсоном і Віце-президентом Майком Пенсом. „Була дуже жвава, детальна дискусія щодо майбутніх аспектів співпраці України і США“, – зазначив він. Водночас Президент США Д. Трамп під час відкритої для преси частини зустрічі з П. Порошенком похвалив Україну за проґрес. (Радіо Свобода) 

Двоє паломників постраждали 

УМАНЬ, Черкаська область. – 21 вересня внаслідок вибуху в Умані постраждали двоє громадян Ізраїля, які прибули до міста для святкування Рош-га-Шана – нового року за юдейським календарем. Про те, що стало причиною вибуху в ґаражі, внаслідок якого був пошкоджений дах споруди, наразі не повідомляють. За фактом вибуху відкрили кримінальне провадження за статтею „хуліганство“. До Умані на святкування Рош-га-Шана з’їхалися понад 30 тис. паломників-гасидів з 14 країн світу. (Радіо Свобода) 

Звільнили під домашній арешт

СЛОВ’ЯНСЬК, Донецька область. – Поліція одягла 21 вересня електронний браслет стеження на колишню міську голову Слов’янська Нелю Штепу. Про це повідомив радник Міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк. „Згідно з рішенням суду, котре я вважаю ганьбою, на Нелю Штепу одягнули електронний браслет. Вона буде перебувати під цілодобовим домашнім арештом з носінням електронного засобу контролі“, – повідомив він. Н. Штепа була затримана 11 липня 2014 року. Її звинувачують у посяганні на територіяльну цілісність і недоторканність України, що спричинило загибель людей, та у створенні терористичної групи чи організації. Окрім того, висунуто звинувачення у закликах до зміни меж України, сприянні проведенню псевдореферендуму про відокремлення Донецької области від України, створенні умов для діяльности терористичних груп та організацій. (Укрінформ)

СБУ кличе на допит Медведчука

КИЇВ. – 21 вересня Служба безпеки України (СБУ) викликала на допит провідника громадської організації „Український вибір“ Віктора Медведчука. Колишнього голову СБУ Валентина Наливайченка 21 вересня допитали в СБУ як свідка у справі щодо незаконних перетинів державного кордону України протягом 2014-2015 років. Встановлено, що співробітники СБУ організували незаконний перетин державного кордону України В. Медведчуком, який здійснив декілька летів до Російської Федерації без проходження прикордонної та митної контролі. (Укрінформ)

Україна не хоче культурних центрів

КИЇВ. – У Верховній Раді 21 вересня зареєстровано законопроєкт про скасування міжурядової українсько-російської угоди щодо заснування та діяльности інформаційно-культурних центрів. Член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Ірина Фриз зареєструвала цей законопроєкт. За її словами, при поданні законопроєкту була врахована також позиція Служби безпеки України та її оцінка діяльности Російського центру науки та культури і його впливу на національну безпеку України. СБУ неодноразово скаржилась урядові на Російський центр науки та культури в Києві, оскільки з’ясувала, що цей центр здійснює в Україні фінансування псевдонаукових досліджень, що містять упереджені оцінки історичних та політичних подій, поширені в російських засобах масової інформації. Інформаційно-культурний центр діє від 1998 року при Посольстві Росії, а при генеральних консульствах Росії в Харкові, Одесі та Львові діють представництва Російського центру міжнародного наукового і культурного співробітництва. (Укрінформ)

Накладено санкції на російський підручник

КИЇВ. – Державний комітет телебачення і радіомовлення 21 вересня відмовив Товариству „Етніктрейд“ у ввезенні з Росії книги Яна Кліма „700 нових усних тем з англійської мови“ як пропаґандистської. Один із текстів книги присвячено Йосифові Сталінові, прославлянню його диктаторських методів. В іншому тексті про історію Росії написано, що перша російська держава включала Київ, Новгород, Владимір“, – йдеться в повідомленні. Загалом починаючи з 18 травня на розгляд Держкомтелерадіо надійшло майже 4,000 заяв від суб’єктів господарювання щодо видачі дозволів на ввезення видавничої продукції, яка має походження або виготовлена чи ввозиться з території держави-аґресора, тимчасово окупованої території України. Станом на 20 вересня надано 13 відмов на підставі неґативного висновку експертної ради Держкомтелерадіо. (Укрінформ)

Подали до суду через гроші Януковича

КИЇВ. – Організація „Transparency International Ukraine“ 21 вересня подала до суду на Генеральну і військову прокуратури через засекречений вирок щодо конфіскованих у екс-президента Віктора Януковича 1.5 млрд. дол. Позивач вимагає, аби Окружний адміністративний суду Києва змусив відповідачів розсекретити судовий вирок, за яким були конфісковані ці гроші. (ВВС)

Перейменують станцію метро 

КИЇВ. – 20 вересня Комісія з питань перейменувань Київської ради підтримала рішення щодо перейменування станції метро „Петрівка“ на „Почайна“. „Петрівка“ була названа на честь революціонера Григорія Петровського, який достатньо багато натворив біди для України, а Почайна – це назва річки, яка там протікає. Відповідно, кращої назви не придумати. Члени комісії одноголосно підтримали ініціятиву“, – сказав депутат Костянтин Богатов. Київська рада запропонувала перейменувати станцію метро „Петрівка“ на „Почайна“ ще наприкінці 2016 року. Після цього відбулися громадські обговорення, у яких взяли участь майже 2,000 киян, 73 відс. з яких підтримали зміну назви станції. (ВВС)

З хабаром не пощастило

КИЇВ. – 21 вересня двох суддів з Дніпропетровщини, які запропонували керівникові Спеціялізованої антикорупційної прокуратури Назарові Холодницькому хабар у 300 тис. дол., затримали у Києві. Правоохоронці встановили, що голова одного з судів Дніпра вирішила „допомогти“ підлеглому судді уникнути кримінальної відповідальності за раніше викритим фактом отримання хабара, який розслідує Національне антикорупційне бюро України. Обох суддів затримали під час передачі першої частини хабара у розмірі 50 тис. дол. (Українська правда)

Коментарі закриті.