5 січня, 2023

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Атака у новорічну ніч
КИЇВ. – 1 січня 2023 року у новорічну ніч російські війська атакували Україну безпілотниками-камікадзе іранського виробництва „Shahed-131/136“. Про це повідомляють Повітряні сили Збройних сил України. Близько 20 повітряних цілей збили над Києвом, повідомили у військовій адміністрації міста. У Дніпровському районі уламки впали ракети на проїжджу частину, вибухи лунали у Голосіївському та Шевченківському районах столиці. Попередньо, жертв і потерпілих у Києві від атаки дронів немає. Вдень 31 грудня внаслідок російської масованої атаки на Київ 20 людей постраждали, одна людина загинула.
Крім цієї атаки, протягом доби Росія завдала по Україні 31 ракетний і 12 авіяційних ударів, а також здійснили понад 70 обстрілів з ракетних систем. Постраждала цивільна інфраструктура Чернігівської, Сумської, Київської, Хмельницької, Донецької, Запорізької, Миколаївської та Херсонської областей.
За добу в Україні через російські обстріли загинуло двоє та поранено 50 цивільних. Російські війська з мінометів та артилерії завдавали також ударів по Харківщині. Під вогнем були Куп’янськ, Вовчанськ та інші населені пункти Куп’янського, Чугуївського та Харківського районів. („ВВС”)

Удар по мобілізованих у Макіївці
МАКІЇВКА, Донецька область. – Пізно ввечері 1 січня в українських ЗМІ та телеграм-каналах з’явилися повідомлення про те, що у новорічну ніч ЗСУ завдали удару по об’єкту в Макіївці, де розташовувалися мобілізовані російські солдати. Вбито 400 та поранено 300 російських мобілізованих, розміщених у будівлі профтехучилища. Удар по будівлі завдали якраз у ті хвилини, коли російське телебачення передавало новорічне привітання президента Путіна, який з’явився на екрані на тлі військовослужбовців. Будівлю училища знищено повністю. Це можна назвати однією з найбільш смертоносних атак української армії у війні, яку розв’язала Росія. Попередньо, причиною попадання HIMARS послужило активне використання військовослужбовцями, які прибули, мобільних телефонів. („ВВС”)

Повтікали озброєні в’язні
ЛУГАНСЬК. – У Росії оголосили в розшук шістьох учасників так званої „приватної військової компанії Вагнера“, які втекли з навчального табору в окупованій Росією частині Луганської области України. До прибуття в тренувальний центр вони перебували в ув’язненні в Росії. Засуджені втекли 21-22 грудня 2022 року, серед них – киргизький та білоруський громадяни, троє громадян Узбекистану та один громадянин Росії. Вказується, що вони озброєні. В’язнів російських колоній масово вербують для участи у війні проти України. Їм обіцяють значні виплати та помилування після участи в боях. Представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі у грудні повідомив, що, за оцінками Вашінґтона, у ПВК можуть перебувати до 40 тис. російських в’язнів. У багатьох випадках йдеться про людей, засуджених за насильницькі злочини, у тому числі бандитизм та вбивства. Ці люди отримують доступ до вогнепальної зброї та армійської техніки. (Радіо Свобода)

Оголошено хвилину мовчання
КИЇВ. – Згідно з указом Президента Володи­мира Зеленського оголошено хвилину мовчання для вшанування пам’яті загиблих унаслідок збройної аґресії Російської федерації. Хвилина мовчання проводитиметься щодня о 9-ій год., її будуть оголошувати в усіх засобах масової інформації. Згідно з указом, Кабінету міністрів, обласним і Київській міській державним адміністраціям доручено забезпечувати проведення загальнонаціональної хвилини мовчання, у тому числі у закладах освіти. Міністерству закордонних справ доручено забезпечити проведення хвилини мовчання закордонними дипломатичними установами України щоденно о 9-ій год. за місцевим часом у державах перебування. (Укрінформ)

Росія вивела в море шість кораблів
КИЇВ. – Росія вивела в море шість кораблів, в тому числі ракетоносій із вісьмома „Калібрами“.
Корабельне угруповання ворога в Чорному морі складається з шести одиниць, серед яких великий десантний корабель, в Азовському морі – один корабель, ракетоносії є в пунктах базування. У Середземному морі є дев’ять ворожих кораблів, з них п’ять носіїв крилатих ракет „Калібр“, загальний залп – 72 ракети. Жителів півдня України закликали не іґнорувати сиґнали повітряної тривоги і дотримуватись обмежень режиму військового стану. (Укрінформ)

Національний банк вилучає банкноти
КИЇВ. – З 1 січня 2023 року Національний банк України розпочинає поступово вилучати із обігу паперові банкноти номіналами 5, 10, 20 та 100 грн зразків 2003-2007 років з метою поступової їх заміни. Замість них в обіг надійдуть обігові монети номіналами 5 та 10 грн зразка 2018 року та банкноти номіналами 20 та 100 грн нового покоління. (Укрінформ)

Видали календар до 100-річчя Симчича
ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. – На Прикарпатті видали іменний календар з нагоди 100-річчя сотенного УПА, Героя України Мирослава Симчича, який 5 січня 2023 року відзначив свій поважний ювілей. Виготовлено 500 примірників календаря. Їх передадуть до музею історії міста Коломиї, де запляновано відзначення 100-річчя Героя України. М. Симчич – почесний громадянин Коломиї, Львова та Космача 32 роки провів у радянських концтаборах. Найуспішнішим боєм сотенного Симчича вважають Рушірський бій під Космачем, в якому, за даними Центру дослідження визвольного руху, з радянського боку, окрім дивізії НКВД, брали участь три прикордонні загони та деякі інші радянські формування. (Укрінформ)

Почали композиторський конкурс
ЛЬВІВ. – Розпочали композиторський конкурс ім. Мирослава Скорика, що має на меті підтримку молодих композиторів-симфоністів. Конкурс відбувається кожні два роки і у 2023 пройде його друга едиція. Ініціятива полягає у тому, щоби виявити та підтримати талановитих молодих українських композиторів, які працюють в симфонічному жанрі сучасної клясичної музики. Також, щоб популяризувати сучасну клясичну музику, зокрема і впроваджувати її в концертні програми українських симфонічних оркестр. У конкурсі можуть брати участь композитори-громадяни України, яким у 2023 році виповнюється не більше 40 років. Інформація про кінцеві терміни подання конкурсних матеріялів, склад оргкомітету, жюрі та премії конкурсу буде опублікована на сайті філармонії 1 лютого. (Укрінформ)

Росія готується до нового удару
КИЇВ. – Наступний масований ракетний удар по Україні (70-80 і більше ракет) Росія може завдати не раніше 10 січня. На Різдво, 7 січня, росіяни теж можуть спробувати удар, але тільки обмеженим потенціялом – 50-60 ракет, оскільки їхній накопичувальний потенціял становить всього 5-7 ракет на добу. Як відзначив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко, на сьогоднішній день можна фіксувати стабільну тенденцію зниження ефективности ракетних ударів Росії. Всі напрямки проходження ракет і дронів вивчені. (УНІАН)

Поранено японського фотокореспондента
КИЇВ. – Речник офісу ООН із координації гуманітарних зусиль в Україні Савіяно Абру висловив жаль з приводу поранення Ватару Секіта, фотокореспондента японської газети AJ Wasahi у Києві 31 грудня 2022 року і закликав захистити мирне населення України. В. Секіта під час ракетної атаки росіян на Київ перебував у готелі „Алфавіто“, що неподалік залізничного вокзалу та палацу „Україна“. Готель був частково зруйнований внаслідок обстрілу. “Журналісти не шкодують зусиль, щоб інформувати світ про те, як війна впливає на людей в Україні. (Голос Америки)

Коментарі закриті.