22 грудня, 2022

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Про перенесення святкування Різдва
КИЇВ. – 20-21 листопада в Україні соціологічна група „Рейтинґ“ провела опитування населення України віком від 18 років і старших у всіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму і Донбасу, а також територій, де на момент опитування був відсутній український мобільний зв’язок. Йшлося про перенесення святкування Різдва. Опитали 1,000 респондентів. За рік значно побільшало тих, хто підтримує ідею перенесення святкування Різдва на 25 грудня: з 26 до 44 відс. Проти такої ідеї – 31 відс. (у 2021 – 58 відс.). Ще 23 відс. зазначили, що їм байдуже це питання. За словами соціологів, також спостерігається значна підтримка ідеї перенесення святкування Різдва серед греко-католиків. Українська православна церква (ПЦУ), а також Українська греко-католицька церква (УГКЦ) наразі святкують Різдво Христове 7 січня за так званим „старим стилем“. В Україні з 2017 року 25 грудня, як і 7 січня, є офіційним вихідним днем. (Радіо Свобода)

Єленський став куратором релігійної сфери
КИЇВ. – Президент розпочав реформу державної політики у релігійній сфері: з його ініціятиви уряд посилив державну службу, яка опікується релігійними питаннями, та призначив туди нового керівника – Віктора Єленського. Рішення уряд схвалив 16 грудня. На тлі хвилі обшуків СБУ у монастирях та храмах УПЦ МП Зеленський також ініціював перевірку церкви на вплив з Москви. Він анонсував сприяння „духовній незалежності“ українського православ’я і запровадив санкції проти верхівки УПЦ МП. Частина близьких членів команди президента, як тодішній голова СБУ Іван Баканов та заступник голови ОП Сергій Трофімов, симпатизували УПЦ МП, автокефальну Православну церкву України називали політичним проєктом Петра Порошенка, який сприяв її створенню напередодні виборів. Зараз настрої змінилися – керувати центральним органом виконавчої влади, який відповідатиме за релігію, буде Віктор Єленський, який також багато зробив для створення автокефальної Православної церкви України. („ВВС”)

Ніч вибухів і пожеж
КИЇВ. – Майже всю ніч на святого Миколая, 19 грудня, у Києві та більшості центральних реґіонів України тривала повітряна тривога – Росія завдала масованого удару іранськими дронами-камікадзе. Українська ППО збила 30 із 35 безпілотників над Україною цієї ночі. Внаслідок нічної атаки дронами в Київській області пошкоджені об’єкти інфраструктури та приватні будинки. Росія у листопаді близько трьох тижнів не запускала „шахеди“. Проте у грудні відновила удари. 10 грудня від влучання кількох дронів Одещина надовго залишились без світла. 14 грудня Росія завдала масованого удару „шахедами“ по столиці, проте тоді влада заявила про збиття 13 з 13 дронів. 16 грудня Росія завдала масованого удару ракетами по Україні, енерґосистема країни знову сильно постраждала, багато українців залишились без світла та опалення. („ВВС”)

Росіяни розстріляли дириґента
ХЕРСОН. – У місті попрощалися з дириґентом Юрієм Керпатенком, якого окупанти розстріляли 13 жовтня у власній домівці за відмову в співпраці. Рідні, колеґи, знайомі та небайдужі херсонці прийшли віддати шану та провести в останню путь дириґента обласної філармонії Ю. Керпатенка, який до останнього залишався в Херсоні. Окупанти пропонували йому організувати свято до Дня музики, аби зробити картинку про нібито щасливе життя з Росією, але він відмовився співпрацювати з ворогом.
“Російські солдати розстріляли дириґента у власній домівці в Херсоні”, – йдеться в повідомленні. Ю. Керпатенко був випускником Херсонського музичного училища, а у 2004 році закінчив дириґентський факультет Київської національної академії музики ім. Петра Чайковського. (Укрінформ)

Завершили розслідування „Харківських угод“
КИЇВ. – Правоохоронці завершили розслідуван­ня проти колишніх президента Віктор Януко­вича та прем’єр-міністра України Миколи Аза­ро­ва, які підозрюються у державній зраді у зв’язку з укладенням так званих „Харківських угод“ на користь Росії. Розслідуванням встановлено, що експрезидент України, в порушення вимог Конституції та Закону України „Про міжнародні договори України“, 21 квітня 2010 року у Харкові підписав від імені України угоду, якою продовжив на 25 років строк перебування Чорноморської фльоти Російської федерації на території України – в АР Крим і Севастополі. У свою чергу ексголова уряду того ж дня підписав розпорядження про схвалення Кабінетом міністрів України так званих „Харківських угод“ на користь Російської федерації. Колишні керівники держави штучно створили передумови для збільшення чисельности військ Росії на території України, їх переоснащення й модернізації та у подальшому – вторгнення Збройних сил Російської федерації і окупації ними Криму і Севастополя. (Укрінформ)

АЕС вийшли на повну потужність.
КИЇВ. – Станом на 18 грудня атомні електростанції України вийшли на плянову потужність. Виняток – окупована Запорізька АЕС продовжує перебувати в режимі зупинки блоків. Усім обленерґо доведені ліміти споживання. При їх перевищенні можуть бути застосовані аварійні відключення. Аварійно-відновлювальні роботи тривають по всій Україні у високовольтних та розподільчих мережах і на електростанціях. Водночас погодні умови (посилення морозів, сильний вітер) ускладнюють ремонт. Починаючи з 10 жовтня росіяни випустили по українських енерґетичних об’єктах понад тисячу ракет і дронів. (Укрінформ)

У Херсоні виявили дитячу катівню
У Херсоні в одній з катівень, влаштованих окупантами, містилися неповнолітні. Як розповів український омбудсмен Дмитро Лубинець, для дітей було призначене окреме помешкання. Самі окупанти називали це „дитячою камерою“. Приміщення, як і інші, було вологим та непридатним для життя. Військові давали дітям воду раз на день і практично не годували. Малолітні в’язні зазнавали психологічного тиску: їм казали, що батьки нібито відмовилися. Загалом, за інформацією омбудсмена, у деокупованій частині Херсонської области виявлено 10 катівень, з них 4 – у самому Херсоні. Місто було звільнено 11 листопада. (Грани.ру)

МЗС стурбоване станом Саакашвілі
КИЇВ. – У Міністерстві закордонних справ України глибоко стурбовані суттєвим погіршенням стану здоров’я громадянина України Міхеіла Саакашвілі, який наразі перебуває в медичному центрі „Вівамеді“ в Тбілісі. Враховуючи критичний стан українського громадянина, МЗС закликав грузинську сторону забезпечити його належною медичною допомогою, а також задовольнити клопотання про відтермінування покарання М. Саакашвілі задля його переведення до однієї із европейських або американських клінік з метою подальшого лікування. МЗС закликав владу Грузії надати доступ до М. Саакашвілі Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини Дмитру Лубінцю. (Укрінформ)

На конкурс поїде група „TVORCHI“
КИЇВ. – 17 грудня в Києві відбувся фінал Націо­нального відбору на Евробачення-2023. Перше місце зайняла група „TVORCHI“. Серед фаворитів також були Марина Круть з піснею „Колискова“ і Jerry Heil з піснею „When God Shut the Door“. Вони посіли друге і третє місце, відповідно. Конкурс відбудеться в Ліверпулі 13 травня 2023 року. Проводити конкурс вирішили саме там з тієї причини, що на території країни-переможниці України йдуть активні бойові дії, розв’язані Росією. Тому европейський мовник EBU передав право проведення Великій Британії – її конкурсант посів у 2022 році друге місце. (УНІАН)

Коментарі закриті.