16 грудня, 2022

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Президенти провели телефонну розмову
КИЇВ. – 12 грудня Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з Президентом США Джозефом Байденом. В. Зеленський висловив подяку за черговий пакет оборонної допомоги, а також за послідовну підтримку суверенітету й територіяльної цілісности України, лідерство в консолідації міжнародних зусиль у протидії російській аґресії. Він наголосив, що Україна прагне досягти миру, та відзначив важливість консолідації міжнародних зусиль для досягнення цієї мети. Саме задля цього під час саміту G20 Президент України представив формулу миру, яка передбачає десять критично важливих кроків, реалізація яких дасть змогу припинити війну. Президент України поінформував про наслідки російського ракетного терору, в результаті якого знищено близько половини української енерґетичної інфраструктури, наголосив на важливості формування ефективної протиповітряної оборони, щоб допомогти захистити мирне населення України. Це особливо важливо саме зараз, коли в Україні розпочався зимовий період. (Пресслужба Президента України)

В Україні 4.9 млн переселенців
КИЇВ. – Станом на 8 грудня в Україні статус внутрішньо переміщених осіб мають 4.88 млн громадян, серед них 3.5 млн, що перемістилися після 24 лютого 2022 року. Про це повідомив заступник Міністра соціяльної політики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Костянтин Кошеленко. Найбільш масово затребуваними соціяльними послугами цього року стали довідка та отримання допомоги на проживання для внутрішньо переміщених осіб. Завдяки цифровізації зазначеної послуги вдалося суттєво збільшити кількість опрацьованих заяв. В Україні розпочалися перевірки внутрішньо переміщених осіб за місцем їхньої реєстрації з метою верифікацій виплат на проживання. Наразі, за інформацією Міністерства соціяльної політики України, близько 30 відс. виплат на проживання надаються неправомірно. (Укрінформ)

Українки у проєкті „ВВС”
КИЇВ. – 6 грудня “ВВС” опублікувала список 100 жінок з усіх куточків світу, які надихали та впливали на світ у 2022 році. Проєкт „ВВС“ „100 жінок 2022“ відзначає досягнення жінок у всьому світі та в усіх сферах життя – від волонтерства до керування міжнародними організаціями. Список відображає ролю жінок у конфліктах в усьому світі у 2022 році – від протестувальниць, які сміливо вимагають змін в Ірані, до жіночого обличчя війни та спротиву в Україні. До проєкту увійшли восьмеро українок: перша леді Олена Зеленська, парамедик Юлія Паєвська (Тайра), захисниця прав людей з інвалідністю Юлія Сачук, правозахисниця Олександра Матвійчук, математик Марина В’язовська, журналістка Крістіна Бердинських, лікарка-педіятр Ірина Кондратова, політик і волонтерка Яна Зінкевич. („BBC”)

Зеленський визнаний людиною року
КИЇВ. – 8 грудня Президент України Володимир Зеленський очолив список 28 найвпливовіших людей Европи, який щороку складає видання „Politico“. У статті наголошується, що сьогодні Европа не лише довіряє В. Зеленському, а й захоплюється ним і наслідує його приклад. „Зеленський переконав решту Европи, що її майбутнє пов’язане з Україною. У цю думку мало хто вірив до вторгнення Росії в лютому. Його навички спілкування виявилися ключовими. Його риторика різко висвітлює зловмисність російського режиму, проти якого він бореться, розвіюючи віру значної частини Европи – особливо Берліна та Парижа – в те, що Москва може бути партнером“, – зазначає „Politico“. Президент України у відеовиступі на урочистій церемонії оголошення списку „Politico“, подякував виданню й підкреслив, що цю відзнаку отримали всі українці. (Пресслужба Президента України)

Верховний суд скоротив 330 посад
КИЇВ. – 12 грудня пленум Верховного суду затвердив нову структуру і штатний розпис апарату суду, відповідно до яких скорочено 330 посад. Нова структура передбачає централізацію управлінських функцій, укрупнення підрозділів, зменшення їх кількости, пониження їхнього рівня, зокрема перетворення управлінь на відділи, а відділів – на сектори. За розрахунками, це дозволить заощадити 185 млн грн. Також судді вирішили скоротити кількість публікацій на сайті, фейсбуці, інших соціяльних мережах та підготовку зовнішньої аналітики – оглядів і дайджестів. Після завершення війни це все буде поновлено. Голова суду Всеволод Князєв зазначив, що через російську аґресію Україна переживає складні часи, а коштів державного бюджету не вистачає на оборонну сферу, не кажучи вже про фінансове забезпечення лікарень, шкіл, виплату пенсій. Держава, яка воює, має скоротити свій бюрократичний апарат до мінімуму. Через це в Україні відбувається процес структурної трансформації державної влади, який передбачає маштабне скорочення державного апарату. (Укрінформ)

Зимові вакації триватимуть чотири тижні
КИЇВ. – У Київській області цьогоріч зимові вакації триватимуть у середньому три-чотири тижні. Адже 99 відс. закладів загальної середньої освіти за рішенням педагогічних рад осінні вакації не проводили, їх було перенесено на зимовий період. За даними Міністра освіти і науки Сергія Шкарлета станом на 5 грудня в Україні понад 8 тис. шкіл працюють у традиційному та змішаному форматах. (Укрінформ)

Про мову в Інтернеті
КИЇВ. – Близько 40 відс. усіх звернень громадян до Уповноваженого із захисту державної мови стосуються мови інтернет-представництв. „Станом на сьогодні більшість інтернет-представництв, функціонування яких не відповідає вимогам закону про державну мову, після попередження з боку Уповноваженого про відповідальність оперативно усувають порушення: створюється версія українською мовою, забезпечується завантаження україномовної версії, усувається подання інформації недержавною мовою на україномовній версії тощо“, – йдеться у повідомленні. Однак, ефективність реаґування на повідомлення про порушення ускладнюється тим, що у переважній більшості випадків на інтернет-представництвах не вказуються відомості про суб’єкт господарювання, який вони представляють. У секретаріяті Упов­новаженого закликають громадян подавати у своїх зверненнях інформацію про відповідний суб’єкт господарювання. Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила закон „Про забезпечення функціонування української мови як державної“. Його статті впроваджуються в дію поетапно. Переважна більшість його норм набула чинности 16 липня 2019 року. (Укрінформ)

Визначені переможці літературного конкурсу
КИЇВ. – 9 грудня визначено переможців Все­українського літературного конкурсу ім. Олени Теліги та Олега Ольжича „Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятись зміг!“ у чотирьох номінаціях. 177 робіт було подано у номінації „Художні твори“. Переміг „Декалог“ Андрія Кириченка, друге місце посіла Вероніка Пірко з новелою „Михасик“, а третє – Олена Гурченкова з оповіданням „Вільним птахом“. Найкращим документально-публіцистичним твором став „Ми ще прийдемо у ваше життя“ Володимира Борисова. У номінації „Дослідження на основі архівних джерел, відкриття невідомих історичних фактів про діяльність УВО, ОУН, УПА“ перше місце посів Андрій Дниш з працею „Фотій Мелешко та його драматичний етюд „Трьома шляхами“. У перекладі поезій Теліги й Ольжича іноземними мовами“ та в „Буктрейлерах“ жюрі вирішило обмежитися заохочувальними відзнаками без зазначення переможців. Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича заснували ОУН та Жіноче товариство ім. Ольги Басараб та Олени Теліги. (Укрінформ)

Коментарі закриті.