10 листопада, 2022

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

„Мотор Січ“ і  „Укрнафта“ стали державними

КИЇВ. – Для забезпечення потреб України в умовах воєнного стану у власність держави відчужено активи підприємств „Мотор Січ“, „Укрнафта“, „Запоріжтрансформатор“, „Авто­КрАЗ“ та „Укртатнафта“. Таке рішення було ухвалене 5 листопада під час засідання Ставки верховного головнокомандувача. Вилучені активи набули статусу військового майна, їхнє управління передано Міністерству оборони України. Після завершення воєнного стану, відповідно до вимог закону, вказані активи можуть бути повернені власникам або буде відшкодовано їхню вартість. Ці підприємства пов’язані з Костянтином Жеваго, Ігорем Коломойським, Вячеславом Богуслаєвим та Костянтином Григоришиним. (Радіо Свобода)

Суд залишив чинним арешт Деркача

КИЇВ. – Вищий антикорупційний суд 7 листопада не змінив заочний арешт народному депутатові  Андрію Деркачу, якого підозрюють у державній зраді та незаконному збагаченні. Таке рішення ухвалила Апеляційна палата, яка відмовила стороні захисту і залишила чинним заочний арешт. За даними слідства, А. Деркач упродовж 2019-2022 років одержав щонайменше 567 тис. дол. від правоохоронних та розвідувальних органів Росії за підривну діяльність проти України. А. Деркач є народним депутатом вже понад 20 років. З початку вторгнення Росії А. Деркач у Верховній Раді не з’являвся. (Радіо Свобода)

Обрали до жюрі „Евробачення-2023“

КИЇВ. – У голосуванні за жюрі Національного відбору „Евробачення-2023“ найбільше голосів отримали лідер гурту „Антитіла“ Тарас Тополя, співачка Джамала та Юлія Саніна з рок-гурту „The HARDKISS“. Про це 7 листопада повідомив Міністер культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. Голосування за склад журі проходило вперше в історії проведення національного відбору на Евробачення. Загалом в опитуванні взяли участь понад 500 тис. користувачів. Конкурс „Евробачення“ 2023 року відбудеться в Ліверпулі. (Радіо Свобода)

Україна отримала ефективні засоби 

КИЇВ. – Системи протиповітряної оборони „NASAMS“ і керовані ракети середньої дальности для ураження повітряних цілей „Aspide“ прибули в Україну, повідомив Міністер оборони України Олексій Резніков. Він подякував за допомогу США, Еспанії та Норвегії. Ці засоби допоможуть Україні захищатися від атак російських ракет та дронів. Комплекси розгорнуть в Україні найближчим часом. („ВВС”)

З Херсона виїхали жителі 

ХЕРСОН. – Із тимчасово захопленого російськими військами Херсона виїхало майже 80 відс. жителів. Про це 7 листопада повідомило Оперативне угруповання військ Кривий Ріг. Зараз у місті проживає близько 60-70 тис. осіб, а до повномаштабної війни проживало близько 320 тис. У Херсоні нині дуже важка гуманітарна ситуація. Завезти ліки або продукти з вільної від загарбників території України – неможливо, російські війська забльокували всі поставки. Херсон і ще 10 населених пунктів області залишились без світла і води через перебиту росіянами високовольтну електролінію. (Укрінформ)

Перемістили 770 підприємств

КИЇВ. – З реґіонів активних бойових дій у безпечніші реґіони переїхали 770 підприємств, із них 599 вже поновили роботу. Вони можуть безперебійно працювати та сплачувати податки, а тисячі співробітників підприємств  мають роботу. Найбільше підприємств переведено до Львівської, Закарпатської та Чернівецької областей. Урядову програму переміщення підприємств здійснює Міністерство економіки України спільно з обласними державними адміністраціями, „Укрзалізницею“ та „Укрпоштою“. (Укрінформ)

Виявили понад 1,500 нових могил 

МАРІЮПОЛЬ. – Згідно з аналізом нових супутникових знімків, понад 1,500 нових могил було вирито на місці масового поховання поблизу Маріюполя, який із травня опинився під повною окупацією Росії.  Три місця масових поховань розташовані в Старому Криму, Мангуші та Виноградному. Центр інформаційної стійкости проаналізував зображення селища Старий Крим для програми „BBC Panorama“ і дійшов висновку, що з початку війни поблизу Маріюполя було викопано понад 4,600 могил, хоча точну кількість людей, які поховані у цьому місці, з’ясувати неможливо. Багато могил позначені маленькими табличками з номерами та статтю, але не іменами. Мешканці Маріюполя, з якими вдалося поспілкуватися “ВВС”, розповіли, що цього літа у пошуках рідних, з якими було втрачено зв’язок, їм довелося переглядати десятки тіл, які лежали на вулиці. (Укрінформ)

У Києві багато вакансій

КИЇВ. – Найбільший попит роботодавців нині є на вчителів, вихователів, фармацевтів, музичних керівників, практичних психологів, лікарів, інженерів, а також на представників робітничих професій. Про це повідомили у Київському міському центрі зайнятости. Найбільш затребувані робітники з комплексного прибирання будинків, прибиральники службових приміщень, двірники, укладальники-пакувальники, вантажники, підсобні робітники, кур’єри. Високий попит залишається й на кваліфікованих робітників з інструментом та на фахівців з досвідом роботи. У січні-жовтні 2022 року налічувалося 25,700 вакансій – удвічі менше, ніж у відповідному періоді минулого року. На початку листопада на одне вільне робоче місце претендують троє безробітних (рік тому – 1 особа). (Укрінформ)

На війні загинув львівський режисер 

ЛЬВІВ. – На війні загинув відомий львівський режисер і співавтор проекту „Історія героя“ Василь Яворський. Він захищав Україну з 2021 року у складі 103-ої бриґади територіяльної оборони Збройних сил України, перебував на східному напрямку фронту. В. Яворський багато років працював режисером і співпрацював із багатьма відомими телеканалами. Крім того, він був співавтором проєкту „Історія героя“, в рамках якого знімав документальні фільми про загиблих бійців ЗСУ. Наприкінці вересня 2022 року стало відомо, що щодня на фронті гине близько 50 військових. У серпні 2022 року головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що у війні з Росією загинули вже майже 9 тис. українських героїв. (УНІАН)

Провели обшуки у єпархії

КРОПИВНИЦЬКИЙ. – 31 жовтня співробітники Служби безпеки України провели обшуки в приміщеннях керівництва та представників Кіровоградської єпархії Української православної церкви Московського патріярхату. За даними спецслужби, окремі представники вказаної громади причетні до поширення ідей, що посягають на територіяльну цілісність України та розпалювання релігійної ворожнечі. Обшуки проходили в Кіровоградській й Олександрійській єпархіях, а також за місцями проживання фіґурантів. Серед іншого правоохоронці виявили листування Митрополита Кіровоградського й Новомиргородського з Московським патріярхом Кирилом. Також під час обшуків вилучена велика кількість виготовлених у Росії антиукраїнських матеріялів. Під час досудового розслідування встановлено, що антиукраїнські матеріяли були активно поширювані серед священослужителів та вірян з метою формування серед них позицій, вигідних Російській федерації. Правоохоронці працюють над притягненням до відповідальности всіх винних у посяганні на незалежність, територіяльну цілісність і державний суверенітет України. Служба безпеки України відкрила 23 кримінальні провадження щодо підривної діяльности окремих представників УПЦ МП. (Укрінформ)

Коментарі закриті.