4 лютого, 2022

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Депутат підозрюваний у хабарництві

КИЇВ. – Національне антикорупційне бюро України заявило, що народний депутат, якого підозрюють у хабарництві, іґнорує виклики на допит. У повідомленні не вказано імені депутата, але з обставин справи зрозуміло, що йдеться про представника „Слуги народу“ Сергія Кузьміних. Він проіґнорував три повістки про виклики на 29 січня, 31 січня, 1 лютого 2022 року і не з’явився до правоохоронних органів. 31 січня генеральний прокурор Ірина Венедіктова підписала повідомлення про підозру в отриманні 558 тис. грн хабаря за сприяння укладанню контрактів між приватними компаніями і лікарнею у Житомирській області. Через депутатський імунітет його не затримали. (Радіо Свобода)

 

Україна отримує газ з Угорщини

КИЇВ. – Україна вперше у своїй історії розпочала фізичний імпорт газу з Угорщини. Раніше газотранспортна система могла працювати тільки у напрямку з України до Угорщини. Завдяки проведеним технічним заходам була створена можливість транспортування газу в обох напрямках. Угорський напрямок став другим після Словаччини ґарантованим маршрутом постачання газу в Україну навіть у разі відсутности транзиту. Нині Україна має понад 11 млрд кубометрів газу в підземних сховищах. На початку опалювального сезону запас становив майже 19 млрд кубометрів. (Радіо Свобода)

 

Привезли боєприпаси зі США

КИЇВ. – В Україну 1 лютого прибув уже шостий за рахунком вантаж із партією боєприпасів у рамках військово-технічної допомоги з боку США, повідомив Міністер оборони України Олексій Резніков: „Загалом станом на сьогодні у сукупності шести летів ми отримали близько 500 тонн оборонної амуніції від наших друзів і партнерів – Сполучених Штатів Америки. І це теж ще не кінець“. (Радіо Свобода)

 

ДБР проводить обшуки

КИЇВ. – Працівники Державного бюро розслідувань (ДБР) проводять обшуки у колишнього керівництва „Нафтогаз України“, у керівників приватних підприємств за фактом незаконного відчуження у 2020 році природного газу на 2.2 млрд грн. Слідство перевіряє інформацію щодо правомірности повернення „Нафтогазом“ боргу комерційним структурам, що виник понад 20 років тому, без належних повноважень і підстав. Сума підтверджених збитків становить 2 млрд 182 млн грн. Досудове розслідування триває. Обшуки проходять, зокрема, у колишнього голови правління „Нафтогазу“ Андрія Коболєва, якого Кабінет міністрів звільнив з посади 28 квітня 2021 року. (Укрінформ)

 

Порошенко відмовився від свідчень

КИЇВ. – П’ятий президент України, лідер „Европейської солідарности“ Петро Порошенко 31 січня прийшов до Державного бюро розслідувань (ДБР), куди його викликали на допит у справі про закупівлю вугілля в ОРДЛО, і заявив, що не має наміру давати свідчення. У ДБР підтвердили, що він відмовився від свідчень і залишив бюро. Захист П. Порошенка ще 24 січня повідомив, що експрезидент більше не даватиме свідчень ДБР.  Адвокат П. Порошенка Ігор Головань наголосив, що виклики на слідчі дії мають бути щонайменше за три дні до дати проведення слідчих дій (не враховуючи день виклику). За словами І. Голованя, слідство вже має докази, які, за словами прокуратури, не потребують додаткової перевірки. „Отже, вони вже закінчили справу і можуть спокійно передавати її до суду, про що нам повідомити“, – сказав адвокат. Натомість у ДБР 31 січня заявили, що „відмова співпрацювати зі слідством і давати покази може свідчити про те, що Порошенко усвідомлює свою провину і саме тому намагається зірвати проведення законних процесуальних дій“. (Радіо Свобода)

 

Готували заворушення в областях

КИЇВ. –  30 січня затримали групу осіб, які плянували масові акції в столиці України, а також у містах ще чотирьох областей, що мали супроводжуватися насильством і кровопролиттям, повідомили 31 січня в Міністерстві внутрішніх справ. „У центрі столиці плянувалося зібрати до 5,000 осіб, з яких до 1,500 мали складати так звані „тітушки“, які мали влаштувати бійки з правоохоронцями. Була заготовлена бутафорська кров, яка внаслідок конфлікту з правоохоронцями мала начебто пролитися серед активістів“, – повідомив Міністер внутрішніх справ Денис Монастирський.  Акції плянувалися також у Сумській, Чернігівській, Черкаській і Полтавській областях. Голова Національної поліції України Ігор Клименко сказав, що учасники групи отримали понад 1 млн грн. на підготовку акції. Д. Монастирський уточнив, що встановлюється зв’язок затриманих організаторів зі спецслужбами Росії.  Одним із затриманих поліцією організаторів масових заворушення в столиці та інших містах України був колишній співробітник поліції Юрій Голубан. (Радіо Свобода)

 

В Антарктиду їдуть жінки

КИЇВ. – У Національному антарктичному нау­ко­вому центрі розповіли про склад загону 27-ої Української антарктичної експедиції, який в березні вирушить на станцію „Акаде­мік Вернадський“ й працюватиме там понад рік. У ній буде 14 учасників: дев’ять вчених, лікар, кухар, дизеліст, механік і системний адміністратор. Очолить групу геофізик Юрій Отруба. Серед 14 учасників троє жінок – дві метеорологині та біологиня. 28 січня з Одеси до Антарктиди у свій перший рейс під українським прапором вирушив криголам „Ноосфера“. Спочатку судно дійде до найпівденнішої точки Південної Америки, міста Пунта-Аренас, де прийме на борт команду експедиції. (Радіо Свобода)

 

Премія Ревуцького назвала переможців

КИЇВ. – 31 січня Комітет з присудження премії імені відомого українського композитора Левка Ревуцького визначив переможців 2022 року у двох номінаціях. Лавреатами премії обрані у номінації „Композиторська творчість“ Марічка Чабан, у номінації „Концертно-виконавське мистецтво“ скрипаль та організатор музичних подій Орест Смовж. Премія присуджується щороку молодим композиторам і виконавцям у сферах композиторської творчості та концертно-виконавського мистецтва. (Укрінформ)

 

Буде музей Івана Марчука

КИЇВ. – У колишній будівлі Посольства США, законсервованій з 2012 року, запляновано створити Музейно-культурний центр сучасного мистецтва Івана Марчука. З квітня 2012 року (після переїзду посольства у новозбудований комплекс) домоволодіння не використовувалося, було законсервоване і відключене від інженерних мереж.  Президент Володимир Зеленський 11 червня 2021 року підписав указ про створення Музейно-культурного центру сучасного мистецтва Івана Марчука, де будуть представлені роботи відомого художника. (Укрінформ)

 

З України вивели 12.5 млрд дол.

КИЇВ. – З української економіки виведено 12.5 млрд дол. через можливисть аґресії з боку Російської Федерації. Про це повідомив 27 січня президент України Володимир Зеленський на зустрічі з представниками іноземних ЗМІ. „Наша держава не може сама справитися з такими викликами. З держрезервів ми стабілізуємо нашу національну валюту, тому це дуже дорого коштує для України, ця трішки невиважена інформаційна політика“, – зазначив він. 26 січня заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма заявив, що Україна плянує отримати кредитів на щонайменше 3 млрд дол. для стабілізації фінансової системи. 24 січня стало відомо про виділення Европейським Союзом макрофінансової допомоги Україні у розмірі 1.2 млрд евро. (Укрінформ)

Коментарі закриті.