24 грудня, 2021

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Зеленський закликав підтримати Україну
КИЇВ. – Президент України Володимир Зеленсь­кий 19 грудня провів онлайн-зустріч із членами провідних організацій закордонних українців. Він ознайомив учасників зустрічі з актуальною безпековою ситуацією на сході держави та вздовж кордону України, відзначив важливість солідарної підтримки суверенітету й територіяльної цілісности з боку міжнародної спільноти. Глава держави висловив вдячність закордонним українцям за важливу ролю у формуванні широкої міжнародної підтримки України, передусім у питаннях протидії російській аґресії. Президент також попросив закордонне українство активно долучатися до підтримки процесу визнання европейської перспективи України всіма державами, членами Евросоюзу. Говорячи про пріоритети евроатлантичного курсу Украї­ни, В. Зеленський наголосив на важливості майбутнього саміту НАТО 2022 року в Мадриді, від­значив необхідність роботи не лише щодо забезпечення запрошення України взяти участь у цьому заході, а й щодо ухвалення Альянсом рішень про подальший алґоритм поглиблення відносин з Україною. Він звернувся з проханням щодо більш активного долучення закордонних українців до діяльности Кримської плятформи та розширення кола її країн-учасниць. В. Зеленський ознайомив закордонне українство з ключовими здобутками в процесі комплексних реформ у державі, які здійснюються попри продовження зовнішньої аґресії. У межах онлайн-зустрічі її учасники обмінялися думками щодо процесу законодавчого оформлення інституту множинного громадянства в Україні, що є предметом особливої уваги та інтересу для закордонних українців. (Укрінформ)

Україна і Світовий банк підписали угоду
КИЇВ. – 20 грудня Міністер фінансів України Сергій Марченко і реґіональний директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Аруп Банерджі 20 грудня підписали угоду про надання Україні 300 млн евро позики для продовження проєктів у сфері економічного відновлення країни. Позика є результатом структурних реформ у сферах демонополізації ключових секторів економіки, посилення антикорупційних інституцій, удосконалення роботи ринків землі та капіталу, покращення системи соціяльної підтримки. (Укрінформ)

Викрили фальшування сертифікатів
КИЇВ. – Служба безпеки України 20 грудня повідомила, що від початку року викрила понад 100 угруповань, які підробляли COVID-сертифікати і довідки про неґативні результати ПЛР-тестів. Понад 40 організаторам злочинних схем повідомлено про підозру. Серед них й іноземці, причетні до збуту довідок про неґативні результати ПЛР-тестів. Ділки створювали власну розгалужену мережу осередків у різних реґіонах України, що дозволяло їм отримувати незаконні щомісячні прибутки десятками мільйонів гривень. Встановлено також факти внесення недостовірних відомостей до електронних медичних реєстрів. (Радіо Свобода)

Про кандидатів на почесного амбасадора
КИЇВ. – Міністер закордонних справ Дмитро Кулеба 20 грудня заявив, що титул Почесного амбасадора України стане найвищою відзнакою у сфері публічної дипломатії. МЗС запровадило титул почесного амбасадора для тих, „чиє гаряче серце та наполегливі зусилля допомагають популяризувати Україну та українське у світі“. Кандидатів можуть номінувати організації закордонних українців та неурядові організації, які спеціялізуються на міжнародних відносинах та публічній дипломатії. Головний критерій – втілені протягом 2021 року проєкти, що сприяли просуванню України у світі та зміцненню її позитивного іміджу. Інформацію щодо кандидатів з коротким описом їхніх проєктів та конкретних досягнень за 2021 рік слід відправляти до 31 грудня на адресу [email protected], зазначивши в темі повідомлення сферу номінації. (Укрінформ)

Перехід парафій залежить від судів
КИЇВ. – Предстоятель Православної церкви України (ПЦУ) Митрополит Київський і всієї України Епіфаній 20 грудня заявив, що перехід парафій від Московського патріярхату до ПЦУ сповільнився через юридичну боротьбу в судах. „Це погіршило в останній час переходи. Хоча ми практично виграємо всі судові позови з боку Московського патріярхату, вони намагаються оскаржити. Але якщо громада вирішила, то жоден суд ніколи не зможе заборонити чи скасувати рішення цієї громади. Якщо вона хоче бути в українській церкві, вона має це право, згідно з Конституцією, українськими законами“, – сказав Епіфаній. Наразі 39 відс. українців є парафіянами ПЦУ та 16 відс. – парафіяни Української православної церкви Московського патріярхату. (Радіо Свобода)

Підземний страйк гірників
МИРНОГРАД, Донецька область. – 20 грудня 15 гірників шахти „Капітальна“ державного підприємства „Мирноградвугілля“ четверту добу залишалися в шахті під землею, вимагаючи погашення боргів із зарплати. Про це повідомив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець. Міністерство енерґетики плянує цього тижня перерахувати понад 700 млн грн на виплати працівникам державних вуглевидобувних підприємств. На початок грудня на державних шахтах вугільної промисловости України заборгованість із зарплати сягнула 2.34 млрд грн. (Укрінформ)

Переможці премії „Книга року BBC-2021“
КИЇВ. – 17 грудня „BBC News Україна“ оголосила переможців премії „Книга року BBC-2021“, яку проводять у партнерстві з Культурною програмою Европейського банку реконструкції та розвитку. Церемонію нагородження можна було наживо дивитися на сторінці „BBC News Україна“ у Facebook та на каналі YouTube. Транс­ляцію вела з „Мистецького арсеналу“ компанія „Ukr.Stream-GSS“. Книгою року став роман „Хто ти такий?“ Артема Чеха, видавництво „Меридіян Черновіц“. Переможець у кожній номінації отримає винагороду 1,000 фунтів стерлінґів у гривневому еквіваленті. Премію у номінації „Есеїстика“ здобула збірка есеїв Андрія Содомори „Про що писати“, видавництво „Апріорі“. У номінації „Дитяча книга року“ перемогла книга Петра Яценка „Союз Радянських речей“, видавництво „Портал“. Перемогу в конкурсі читацьких рецензій здобула Людмила Даниленко за рецензію на збірку оповідань Сергія Осоки „Три лини для Марії“. Редакторка „BBC News Україна“ та член жюрі Марта Шокало сказала: „Цьогорічних переможців об’єднує те, що всі вони звертаються до минулого, аби краще зрозуміти теперішнє і пояснити, чому ми є тими, ким ми є“. („ВВС“)

Працюватиме безкоштовна ковзанка
КИЇВ. – Міжнародний благодійний фонд „Pari­match Foundation“ продовжує створювати умови для безбар’єрного доступу до спорту. Другий рік поспіль на святковому ярмарку, ініційованому Офісом Президента України, Фонд встановлює безкоштовну ковзанку, яка дозволить усім киянам та гостям столиці долучитися до зимових видів спорту. Потрапити на ковзанку зможуть усі бажаючі, незалежно від віку та вміння кататися. Для дітей з інвалідністю на ковзанці будуть проводитися реґулярні тренування з професійним тренером та за участи спортовців. Відкриття ковзанки відбулось 17 грудня. (Укрінформ)

Засніжило станцію „Академік Вернадський“
КИЇВ. – Національний антарктичний науковий центр 19 грудня повідомив:„Метеорологи зафіксували, що рівень снігу біля станції „Академік Вернадський“ становить 2,75 метра: це найбільше значення за останні 20 років. І це при тому, що в Антарктиді зараз літо“. Полярники героїчно відкопуються зі снігу вже багато днів поспіль. Засипало гнізда пінґвінів, але пінґвіни і пінґвінята не постраждали. (Укрінформ)

Коментарі закриті.