24 червня, 2021

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Україна купує дрони для оборони
КИЇВ. – Бойові безпілотники, які Україна придбала у Туреччини, потрібні перш за все для стримування Росії, для захисту, а не для нападу. Але у разі розв’язання широкомаштабного конфлікту Росією, Україна готова їх застосовувати. Про це Міністер закордонних справ Дмитро Кулеба сказав 20 червня, спілкуючись із журналістами за результатами дипломатичного форуму в Анталії. „Дрони потрібні для стримування Росії. Вона подумає двічі перед тим, як задумати ескалацію чи широкомаштабний напад на Україну“, – сказав Д. Кулеба. Міністер відзначив українсько-турецьку співпрацю: „Турецькі безпілотники дуже хороші. Туреччина не піддається тиску Росії. Це країна, яка має самоповагу та повагу інших країн. І наша угода вигідна обом сторонам. Стратегічно ми хочемо, аби турецькі дрони оснащували українськими двигунами та виробляли в Україні“. Як відомо, у Туреччині збирають нову партію безпілотних літальних комплексів „Bayraktar TB2“ для України. Турецькі безпілотники продемонстрували свою ефективність під час бойових дій в Сирії, Лівії та Нагірному Карабаху. (Укрінформ)

Передбачено маштабні проєкти
КИЇВ. – Плян заходів з підготовки та відзначення 30-ої річниці Незалежности України включає маштабні інфраструктурні проєкти, на які передбачається виділити 5,4 млрд грн. Про це повідомило 20 червня Міністерство фінансів. Крім святкових урочистостей, передбачено маштабні інфраструктурні проєкти, зокрема модернізацію шести реґіональних аеропортів, розбудову евроколії Київ-Львів-Скнилів, завершення будівництва нового лікувально-діягностичного комплексу в Охматдиті. Сума видатків безпосередньо на урочистості проґнозується на рівні 100 млн грн. (Укрінформ)

Буде парада військ
КИЇВ. – У День Незалежности плянується провести урочистий концерт та параду військ на Хрещатику та Майдані Незалежности з прольотом авіяції у складі повітряної колони сил безпеки і оборони та збройних сил країн-партнерів. Плян відзначення 30-ої річниці Незалежности України оприлюднено на Урядовому порталі. На Михайлівській площі та Володимирському проїзді відбудеться показ сучасних зразків озброєння та техніки сил безпеки та оборони, а також артилерійський салют на Трухановому острові у столиці. Відбудуться також церемонії покладання квітів у Києві та інших населених пунктах до пам’ятників і пам’ятних знаків, місць поховань видатних діячів українського державотворення, борців за Незалежність України, загиблих учасників Революції Гідности, учасників операції Об’єднаних сил, антитерористичної операції. У День прапора, 23 серпня, відбудеться церемонія урочистого підняття Державного прапора України у населених пунктах України, закордонних дипломатичних установах України, військових частинах. У Києві буде проведено на Дніпрі урочисте проходження катерів і прольоту авіації, повітряного та морського показу озброєння і військової техніки. (Укрінформ)

Підвищать платню медиків
КИЇВ. – Президент України Володимир Зелен­ський 18 червня підписав указ, що встановлює мінімальний рівень оплати праці медиків: не менше 13,5 тис. грн. для середнього медичного персоналу й не менше 20 тис. грн. для лікарів. За його словами, необхідно компенсувати брак належної уваги до медицини протягом багатьох років та цінувати лікарів як національне багатство. (Офіційне інтернет-представництво Президента України)

Масове отруєння в Харкові
ХАРКІВ. – 19 червня завідувачка відділення обласного центру контролі та профілактики хвороб МОЗ України Тетяна Карлова повідомила про масове отруєння, внаслідок якого з 17 червня до лікарень Харкова та області потрапила 85 осіб, у тому числі 18 дітей різного віку після вживання суші у ресторанах „Мафія“ та „Якіторія“. (Укрінформ)

Ізраїль призначив нового посла
КИЇВ. – Уряд Ізраїлю призначив нового посла в Україні. Михайло Бродський був Послом Ізраїлю в Казахстані та послом-нерезидентом в Киргизстані. Він замінить на цій посаді Джоеля Леона, який працює послом Ізраїлю в Україні останні три роки. 49-річний М. Бродський народився в Санкт-Петербурзі, 30 років тому виїхав до Ізраїлю. На початку своєї дипломатичної кар’єри близько п’яти років працював прес-аташе Посольства Ізраїлю в Москві, а через кілька років – директором зі зв’язків з громадськістю Посольства Ізраїлю в Лондоні. (УНІАН)

Зеленський привітав Прем’єра Ізраїлю
КИЇВ. – 16 червня Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з Прем’єр-міністром Держави Ізраїль Нафталі Беннетом. Він привітав Н. Беннета з формуванням нового уряду Ізраїлю та призначенням на посаду Прем’єр-міністра Ізраїлю. В. Зеленський запросив Н. Беннета відвідати Україну для участі в інавгураційному саміті Кримської плятформи в Києві та заходах з нагоди 30-ої річниці Незалежності України. Президент поінформував про запляновані заходи до 80-их роковин трагедії Бабиного Яру та висловив сподівання на найвищий рівень представництва ізраїльської сторони. (Офіційне інтернет-представництво Президента України)

Для розвитку українських авіокомпаній
КИЇВ. – 18 червня Президент Володимир Зеленський підписав закон щодо продовження надання українським авіокомпаніям перехідного періоду для використання літаків вітчизняного виробництва“, який Верховна Рада ухвалила 1 червня. Закон продовжує до кінця 2024 року можливість експлуатації в Україні в режимі тимчасового ввезення з умовним звільненням від митних платежів літаків, ввезених українськими авіокомпаніями за оперативним лізинґом. На митну територію України можуть ввозитися літаки з максимальною місткістю від 44 до 110 місць. При цьому уряд має врахувати в проєкті державного бюджету України на 2022 рік відновлення повномаштабного серійного виробництва цивільних літаків в Україні, освоєння виробництва гвинтокрилів, створення умов для збереження частки ринку авіоперевезень для вітчизняних виробників. (Офіційне інтернет-представництво Президента України)

Під Києвом стався вибух
БІЛОГОРОДКА, Київська область. – У центрі села 21 червня стався потужний вибух у п’ятиповерхівці на третьому поверсі, після вибуху розгорілася маштабна пожежа. Вогонь зруйнував частину будинку, вигоріли як мінімум сім квартир, частина даху. За допомогою пожежних драбин рятувальники евакуювали людей із п’ятого по третій поверхи, деякі постраждалі — непритомні. На ліквідацію аварії приїхали три пожежні машини, дві швидкі та екстрена служба газу. На місці пожежі виявили загиблу особу: Антона Овсієнка, 1974 року народження. Затримали чоловіка через події із вибухом і пожежею у Білогородці, який намагався приховати таким чином вбивство. Вбитому перерізали горло, нанесли три удари ножем у груди, а також вирізали серце і частину легенів. (Укрінформ)

Висадять хурму та фундук
СУМИ. – У Сумській області проведуть експеримент, щоб з’ясувати, як ті чи інші культури, наприклад, хурма, будуть зростати в кліматичних умовах півночі. Для цього буде створено демонстраційну ділянку плодово-горіхового саду. Зазначається, що експеримент пов’язаний з потеплінням клімату. Проєкт здійснює Фонд Міхаеля Зуккова та Університет сталого розвитку з Еберсвальде (Німеччина) спільно з громадською організацією „Деснянські зорі“. Фінансується він урядом Німеччини. На створення демонстраційної ділянки у Деснянському біосферному резерваті виділили 10 тис. евро. У експериментальному саду ростимуть хурма, фундук, лікарські трави, ягоди. (Укрінформ)

Коментарі закриті.