3 грудня, 2020

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Кримінальна відповідальність має бути суворою

КИЇВ. – 27 листопада під головуванням Прези­дента України Володимира Зеленського відбулося засідання Національної ради з питань антикорупційної політики, на якому були роз­глянуті законодавчі ініціятиви щодо виходу з ситуації, спричиненої рішенням Конституційного суду України, що має неґативний вплив на антикорупційну інфраструктуру держави. У засіданні взяли участь Прем’єр-міністер України Денис Шмигаль, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, представники уряду, парляменту, Офісу Президента, правоохоронних органів, міжнародні партнери України. В. Зеленський акцентував увагу на необхідності максимально швидко підготувати та подати зміни до чинного законодавства України з метою подолання конституційної кризи. Він закликав Верховну Раду якнайшвидше ухвалити законопроєкт про відновлення кримінальної відповідальності за ухилення від подання деклярації та внесення до неї завідомо недостовірних відомостей. (Прес-служба Президента України)

 

Діти їдуть у США

КИЇВ. – Україна вийшла на друге місце у світі за кількістю дітей, усиновлених громадянами США у 2019 році. Про це 27 листопада повідомила щорічна доповідь „Annual Report on Intercountry Adoption“ Державного департаменту США, передає. Зокрема, торік американці усиновили 298 українських дітей. З них 54 відс. – хлопчики. 150 дітей з усіх усиновлених до США – це підлітки від 13 до 17 років. Чимало усиновлених в Україні дітей мали особливі потреби. Деякі були усиновлені разом із братами та сестрами. Країною-лідером за кількістю усиновлення до США продовжує бути Китай, звідки торік американці всиновили  819 дітей, здебільшого віком до двох років. Серед сусідніх з Україною країн громадяни США всиновили торік  з Польщі  6 дітей, Румунії 5 дітей,  Угорщини 30 дітей. Росія і Білорусь заборонили громадянам США всиновлювати дітей. (Укрінформ)

 

Відкрилося почесне консульство

ДЕНПАСАР, Індонезія. – Почесне консульство України у Денпасар, провінція Балі, офіційно розпочало роботу 27 листопада. Керівник – почесний консул України Ніоман Астама. Основними функціями почесного консульства України є захист прав юридичних осіб і громадян України в межах, визначених міжнародним правом; надання їм допомоги та сприяння; сприяння розвиткові дружніх відносин, а також торговельних, економічних, культурних та наукових зв’язків між Україною та Республікою Індонезія. (Прес-служба Президента України)

 

Українець засуджений у Росії

КИЇВ. – У Росії українець Олександр Марченко засуджений до 10 років ув’язнення, повідомила його дружина Катерина Марченко, яка звернулася до Президента України Володимира Зеленського: „Наші рідні дуже потребують вашої участі в їхніх долях, бо самотужки їм не подолати репресивну систему Російської Федерації“. Випадок О. Марченка особливий тим, що представники збройного угруповання „ДНР“ схопили його в грудні 2018 року під час поїздки до Донецька і передали слідчим Росії. Йому оформили адміністративний арешт за нібито незаконну роботу в Росії, а потім порушили кримінальну справу за статтею про контрабанду зброї. (Радіо Свобода)

 

Велика пожежа у Харкові

ХАРКІВ. – У ніч на 28 листопада сталася велика пожежа на ринку Барабашово. Представники ринку говорять про підпал. Згоріло 25 павільйонів, у магазинах зберігалося багато пакунків з тканиною, яка тліє. Рятувальники мають зробити все, щоб пожежа не почалася знову. Пожежу гасили 15 відділень рятувальників на автоцистернах, а також шість автомобілів. Всього залучили 100 людей. Від вогню врятували близько 85 крамниць. (ВВС)

 

Призначено нових послів

КИЇВ. – Президент Володимир Зеленський звіль­­нив Генадія Надоленка з посади посла в Ізраїлі й призначив послом Євгена Корнійчука. Призначено Петра Врублевського послом в Казах­стані. Послом в Італії призначено Ярос­лава Мельника. (Прес-служба Президента України)

 

СБУ розсекретила документи СРСР

КИЇВ. – 28 листопада СБУ розсекретила документи СРСР про перепис населення України 1937 року, який засвідчив реальну демографічну кризу в Україні через Голодомор. Радянські демографи очікували, що в Україні мало би нараховуватися на той момент 35 млн. мешканців. Натомість перепис встановив тільки 29 млн., тобто практично на рівні 1926 року. Такий підсумковий звіт „не сподобався“ очільникам СРСР. Тож керівників перепису звинуватили у „отриманні штучно занижених та викривлених цифр“ і розстріляли. Матеріяли цієї справи зібрані Державним архівом СБУ. (Укрінформ)

 

Осучаснили високогірну дорогу

УЖГОРОД. – На Закарпатті відкрили для проїзду всіх видів транспорту одну із найвисокогірніших доріг в Україні – Нижні Ворота-Воловець-Міжгір’я, яку відремонтовано в рамках програми Президента „Велике будівництво“. Дорога веде, зокрема, до лещетарських курортів на Боржавському хребті. Це один з наймальовничіших автомаршрутів України. Дорога прокладена вздовж Боржавського хребта, проходить через Воловецький та Подобовецький перевали, виходить на трасу Долина-Хуст. Це також шлях до одного з найвідвідуваніших природних див України, а саме – до Національного природного парку „Синевир“. (Укрінформ)

 

Українці прочитали по п’ять книжок

КИЇВ. – Більшість українців прочитали не більш як п’ять книжок за рік. Про це йдеться у соціологічному дослідженні, опублікованому Українським інститутом книги. 67 відс. населення впродовж року читали друковані книжки, 28 відс. – електронні, а 15 відс. – слухали авдіокнижки. Серед читачів друкованих книжок, які прочитали бодай одну книжку протягом останніх 12 місяців, 40 відс. придбали книжки, 39 відс. взяли з домашньої бібліотеки, 35 відс. позичили у друзів, 17 відс. взяли в публічній бібліотеці, 13 відс. отримали в подарунок і 7 відс. взяли в шкільній бібліотеці. (Укрінформ)

 

Відновлюють твори Опанаса Заливахи 

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. – 27 листопада  Музей мистецтв Прикарпаття відкрив виставку Опанаса Заливахи до 95-річчя від дня його народження. О. Заливаха — український живописець, відомий шістдесятник. Працював у галузі станкового живопису та графіки. З 1965 до 1970 року відбував покарання за антирадянську аґітацію та пропаґанду.  Одружився з Дариною, племінницею Степана Бандери.  Музей проводить реставрацію робіт Опанаса Заливахи. З майже 200 робіт, які музей отримав на тимчасове зберігання, 30 вже відреставровані. Про це повідомив 27 листопада головний зберігач фондів музею Віктор Доскалюк. В Івано-Франківську є наміри створити Музей О. Заливахи, показати його виставку в різних містах України. (Укрінформ)

 

Здобули золоті медалі

КИЇВ. – Під час 36-го чемпіонату Европи з художньої гімнастики, який закінчився 29 листопада в Києві, українські ґрації здобули шість нагород: три золотих, дві срібних і бронзову. Про це повідомив Міністер молоді та спорту Вадим Гутцайт: „Ми гідно провели цей чемпіонат. 115 ґрацій з 23 країн світу з гордістю представили себе в Києві, в Палаці спорту. І це відбулося вперше за 16 років! Дякую вам, дівчата, за вашу витонченість, а тренерам – за таку гідну підготовку. Ви – неперевершені“. Востаннє континентальну першість з художньої гімнастики столичний Палац спорту приймав у 2004 році. Проведення Чемпіонату плянувався ще на травень, але пандемія внесла свої корективи. Через карантинні обмеження чемпіонат проходив без глядачів. (Урядовий портал)

Коментарі закриті.