20 березня, 2016

Увесь світ боронить Надію Савченко

Учасники протесту біля пам’ятника Тарасові Шевченкові у Вашінґтоні вимагали звільнення Надії Савченко. (Фото: Яро Бігун)

9 березня в усьому світі відбулася акція „Free Savchenko“ з вимогою негайного звільнення Надії Савченко. Нижче вміщено повідомлення про хід акції в ряді міст світу.

Учасники протесту біля пам’ятника Тарасові Шевченкові у Вашінґтоні вимагали звільнення Надії Савченко. (Фото: Яро Бігун)

Учасники протесту біля пам’ятника Тарасові Шевченкові у Вашінґтоні вимагали звільнення Надії Савченко. (Фото: Яро Бігун)

ВАШІНҐТОН

Звільнити Надію Савченко вимагали у американській столиці, де відбувся протест біля пам’ятника Тарасові Шевченкові в центрі столиці. Його організатор Посольство України в США пояснює вибір місця тим, що дата всесвітньої кампанії з вимогою звільнити Н. Савченко припала на річницю дня народження Кобзаря.

Того ж дня та напередодні у Вашінґтоні зробили заяви з вимогою до російської влади звільнити Надію Віце-президент США Джозеф Байден, Державний секретар Джон Кері, Посол США в ООН Саманта Павер. Посол України в США Валерій Чалий підкреслив, що кампанія щодо звільнення Н. Савченко триватиме у США і надалі. („24 канал“)


 

ЛІСБОНА

Павло Садоха

Українці Португалії розпочали 8 березня безстрокову акцію під Посольством Росії в Лісбоні з вимогою негайного звільнення Надії Савченко.

Крім віча під російським посольством, який тепер буде повторюватися кожного дня, скільки буде тривати голодування Н. Савченко, українські громадські організації в Португалії звернулися з листами до президента та міністра закордонних справ Португальської Республіки з проханням термінового втручання в процес визволення Н. Савченко з ув›язнення в Росії.

9 березня акція також була проведена у центрі Лісбони на площі Don Pedro IV, де зазвичай вечором багато туристів.

Українці Португалії під Посольством Росії в Лісбоні.

Українці Португалії під Посольством Росії в Лісбоні.


 

ГЕЛЬСІНКІ

Українці і фінські активісти провели в рамках акції „Free Savchenko“ ходу і пікет біля Посольства Росії.

„Акція в Гельсінкі триває вже не перший день. Вже була хода з центру міста до російського посольства. Ми відкрили виставку „Відкрита Україна“, в якій було багато фотографій з Надією. І ось сьогодні знову хода і пікетування“, – розповів керівник Товариства українців Фінляндії Денис Перцев. („Укрінформ“)


 

МОСКВА

Працівники поліції у центрі Москви затримали двох учасників акції на підтримку Надії Савченко, яку незаконно судять у Росії. Кілька людей з плякатами вийшли до пам’ятника маршалу Жукову на Манежній площі й оголосили, що починають пікет на підтримку українки. Вони плянували пройти центром столиці з плякатами на підтримку Н. Савченко.

Після того, як активісти підійшли до будівлі Державної думи Росії й розгорнули плякати, працівники поліції скрутили двох пікетувальників і відвели їх до авта. Інші активісти продовжили пікет.

Напередодні під час акції проти кримінального переслідування Н. Савченко поліція затримала у центрі Москви 35 осіб. Ще на день раніше було затримано п’ятьох активістів, які влаштували пікет на підтримку Н. Савченко біля будівлі Федеральної служби безпеки на Лубянській площі. („Українська правда“)


 

САНКТ-ПЕТЕРБУРҐ

10 березня поліція затримала сімох учасників пікету на підтримку Надії Савченко. Серія поодиноких пікетів на її підтримку відбулася в Петербурзі на пішохідній частині Малої Конюшенної вулиці. Поліція заявила, що учасники акції не дотримувалися мінімально допустимої відстані, тобто перебували один від одного ближче, ніж за 50 метрів.

Кілька десятків людей стояли з плакатами: „Свободу Надії Савченко!“, „Не дайте померти Надії!“, „Свободу Савченко, слава Україні!“. Проти акції виступали активісти Національного визвольного руху. (Бі-Бі-Сі)


 

ТАЛЛІН

Українці та естонські активісти провели пікет „Free Savchenko“ навпроти будівлі Посольства Росії. Близько 15 осіб прийшли з прапорами, плякатами і скандуванням „Свободу Савченко!“, „Свободу Сєнцову!“, „Путіну – трибунал!“. Кілька місцевих російськомовних жителів провокували пікетників образливими вигуками щодо країни України, а також „Бандерівці!“. Але наряд естонської поліції не допустив сутичок.

Щотижневе пікетування російського посольства в Талліні проходить з 2014 року, коли російські служби незаконно затримали біля російсько-естонського кордону працівника естонських спецслужб Естона Кохвера. Коли відбувся обмін Е. Кохвера, пікети проходять вже виключно на підтримку українців.

Один з організаторів пікетування Тармо Крусімеє сказав, що Україна сьогодні, обороняючись від російської аґресії, самотужки захищає і всю Европу. Після закінчення акції на підтримку української героїні учасники відправилися до „Дерева Тараса“ вшанувати пам’ять Тараса Шевченка. („Укрінформ“)


 

ОДЕСА

Сергій Горицвіт

6 березня біля пам’ятника Дюку де Рішельє на Приморському бульварі зібралося близько 100 мешканців міста, щоб висловити підтримку Надії Савченко, яку незаконно утримують в Росії. Люди принесли з собою її фотографії і плякати з написом „Free Savchenko”.

Акція проходила без партійної символіки. Одесити розгорнули великий державний прапор і скандували „Свободу Надії Савченко!” та „Надії волю! Путіну – неволю!”. На акції було зачитане останнє слово на суді Н. Савченко.

Після віча його учасники вирушили на пікетування Генерального консульства Росії з вимогою звільнити Н. Савченко.

Віче на Приморському бульварі Одеси. (Фото: Сергій Горицвіт)

Віче на Приморському бульварі Одеси. (Фото: Сергій Горицвіт)


 

ЧЕРКАСИ

Олександер Костирко

9 березня у Черкасах підтримали акцію на захист незаконно ув’язненої Надії Савченко. Кілька сотень черкасців прийшли на Соборну площу з вимогою про звільнення її з російського полону. В руках учасників були державні прапори і плякати з написами „Cавченко – наш президент!“, „Свободу Надії Савченко!”, „Надія, живи!“.

На вічу називали Н. Савченко зразком для українців. Не всі схвалювали рішення полонянки оголосити сухе голодування, однак ставилися до цього з розумінням і сподівалися на те, що Н. Савченко вийде з полону живою.

„Усі небайдужі долучились до акції і ми вважаємо, що таким чином зможемо добитись, що Надію Савченко буде звільнено. Тяжко передбачити, що має в голові Володимир Путін, який особисто бльокує її звільнення, однак тиск світової громадськості він не зможе повністю ігнорувати. Віримо, що сухе голодування, хоч це занадто радикальний спосіб привернення уваги світу, завершиться її звільненням і відновленням в Україні”, – розповів один з організаторів акції Ігор Волошин.

Євген Денисович доповнив: „Сам я росіянин, але з 1980-их років живу в Україні. Мені прикро, що Росія опустилася до такого рівня, що підтримує Путіна. Тому я хочу сказати „Ні“ хоча б своєю приступністю тут“.

Коментарі закриті.