29 вересня, 2016

Трамп небезпечний для України

Наближення президентських виборів у США викликає зацікавлення у всьому світі і занепокоєння в Україні, де уважно прислухаються до слів кандидата в президенти Дональда Трампа, що стосуються України та Росії.

27 липня цього року на прес-конференції Д. Трамп прокоментував правдоподібний злам російськими гакерами електронної пошти Національного комітету Демократичної партії: „Росіє! Якщо ви слухаєте, я сподіваюся, що ви в змозі знайти 30,000 повідомлень електронної пошти, які відсутні“.

31 липня у програмі „На цьому тижні“ Д. Трамп відповів на запитання Джорджа Стефанопулоса, чому він пом’якшив плятформу Республіканської партії щодо України, видаленням пункту про надання летальної зброї для України, щоб захистити себе: „Він (Путін) не збирається в Україну, ОК, тільки так, щоб ви зрозуміли. Він не збирається йти в Україну, все в порядку? Ви можете помітити це собі. Ви можете зазначити це собі. Ви можете взяти це собі будь-куди ви хочете“.

Що стосується визнання російської анексії Криму, Д. Трамп відповів: „Я буду дивитися на це. Але, ви знаєте, народ Криму, від того, що я чув, вважав за краще бути з Росією, ніж там, де вони були. І ви повинні дивитися на це теж“.

7 вересня під час інтерв’ю з Метом Лавером на кораблі „Intrepid“ Д. Tрамп хвалив Володимира Путіна: „Ну, він дійсно має рейтинґ підтримки 82 відс., відповідно до різних соціологічних центрів, які, до речі, деякі з них, працюють прямо тут. Якщо він говорить чудові речі про мене, я збираюся казати чудові речі про нього. Я вже сказав, що він насправді дуже сильний лідер. Я маю на увазі, ви можете сказати, ОК, хіба це не страшна річ – людина має дуже сильну контролю над країною“.

Ці цитати не вирвані з контексту. Вони не були відредаґовані або пояснені кандидатом чи його командою і, насправді, Д. Трамп має більше, ніж кілька випадків, що підтверджують його позицію. Він часто хвалиться, що В. Путін назвав його блискучим, хоча російське слово, яке використав В. Путін – „яркій“ перекладається як „яскравий“. Головний опонент Д. Трампа, Гиларі Клінтон, відповіла: „Це поза всякою уявою, щоб мати кандидата на пост президента, що вихваляє російського диктатора, такого як Путін“.

Трампове перекручування, а потім втішання тим, що В. Путін назвав його немов „генієм”, трактується деякими як те, що Д. Трамп просто діє як дитина або блазень. Д. Трамп може бути і одним, і другим. Крім того, він є примітивним промовцем, не дуже добре освіченим і має багато інших недоліків. Проте, через те, що він є реальним кандидатом на пост президента США від Республіканської партії, він надзвичайно небезпечний, зокрема для України.

Дуже авторитетний консервативний оглядач і коментатор Джордж Віл в „The Washington Post“ після розмови Д. Трампа з Дж. Стефанопулосом, написав: „Поверховість Трампа лежить глибоко. Те, що сказав Вінстон Черчиль про противника: „Він говорив без папірця і майже без сенсу“, можна сказати про Дональда Трампа, але це може бути несправедливо у відношенню до нього. Його виступи, звичайно, синтаксична катастрофа, але тут може бути спосіб його божевілля. Він рідко закінчує речення („Повір мені!“ не береться до уваги), але, можливо, він не легковажний, хоч так успішно примудряється це показувати. Може бути, що він насправді хитрий шахрай, спритний в гонитві за імунітетом через безліч помилок“.

Але незалежно від того, чи висловлювання Д. Трампа є справжніми чи надуманими, за моєї пам’яті ніколи ще не було кандидата на пост Президента США більш проросійського і більш антиукраїнського. Крім того, ніколи ставки не були такими високими для української демократії і незалежности.

Якщо ви голосуватимете за Д. Трампа, ви також голосуватимете за В. Путіна і за загибель вільної і незалежної України. Україна не може дати собі ради з російським ворогом сама одна! Згадаймо про мільйони українців, які загинули через російське поневолення. Щоб не виявилося згодом, що обраний вами Президент Д. Трамп став добровільним співучасником знищення України.

Ню-Йорк

Коментарі закриті.