12 січня, 2023

Товсте – райський куточок західної України

Греко-католицька церква в Товстому, збудована Яном Сас-Зубрицьким.

Якщо їхати із Заліщиків на Чортків, то через 22 кілометри потрапимо в селище Товсте. Перша письмова згадка про це селище відноситься до 1449 року. Вже у 1469 році містечко отримало Маґдебурзьке право. Тоді шляхтичі Шафранські спорудили тут дерев’­яний замок, який проіснував до середини 19-го століття.

У 1549 році староста містечка Ходоровський отримав привілей проводити ярмарки, податок від яких йшов на підтримування укріплень міста. Прибутки від ярмарків дозволили у 16-му столітті спорудити кам’яний замок.

У 1579-1594 роках старостою Товстого був батько Богдана Хмель­ницького – Михайло Хмельницький.

Під час Визвольної війни українського народу фортецю захопили козаки Богдана Хмельницького.

У 1672 році містечко увійшло до складу Туреччини. Османська окупація закінчилась через 11 років завдяки звитязі Яна ІІІ Собеського. На жаль, від кам’яного замку довгий час зберігалась лише надбрамна вежа, але й вона загинула під час Першої світової війни в 1915 році.

Згідно з оповідями, у першій половині 18 століття в містечковій синагозі працював знаменитий єврей­ський містик – творець хасидизму Ізраель бен Елєзер, більш відомий під іменем Бааль Шем Тов.

У 1860 році в містечку народився Ян Сас-Зубрицький – визначний архітектор і професор Львівської Полі­техники, який спорудив за своє творче життя 125 костелів і понад 20 церков і синагог.

З пам’яток Товстого найцікавішими є костел і церква запроєктовані цим майстром. На головній вулиці стоїть церква св. Михаїла, яка була споруджена в 1912-1939 роках в українському неовізантійському стилі. Є то монументальна святиня, споруджена архітектором Яном Сас-Зубрицьким після відвідання Константинополя.

Серед місцевих пам’яток виділяються ратуша, споруджена в 1929 році, український народний дім, в якому тепер розташований історичний музей, а також палац Слонев­ських, споруджений у 18-му столітті.

У містечку також зберігся великий єврейський цвинтар. Під час Другої світової війни фашисти знищили багато місцевих мешканців. У 1990 році встановлено пам’ятник на згадку про невинно замучених євреїв.

Сьогодні Товсте – це місце, де дбайливо зберігаються традиції і мирно живуть люди різних національностей.

Коментарі закриті.