25 серпня, 2022

Супутник купив Сергій Притула

КИЇВ. – Супутник, про покупку якого повідомив Благодійний фонд Сергія Притули (український громадський та політичний діяч, волонтер, телеведучий, актор, продюсер) на зібрані українцями гроші, зможе знімати об’єкти на Землі за будь-якої погоди і в будь-який час доби. 

Фонд придбав супутник та доступ до бази даних знімків сузір’я супутників компанії „ICEYE“ на рік. Українська армія буде цілодобово отримувати супутникові знімки високої якости, а отже зможе оперативно плянувати воєнні операції і ефективніше нищити ворога. Україна закуповувала супутникові знімки і до повномаштабного вторгнення Росії. На це виділялося приблизно 30-35 млн грн на рік, розповів колишній радник голови Державного космічного аґентства Андрій Колесник: „Тоді ми використовували китайські та ізраїльські супутники. Цих даних на той момент нам вистачало. Після повномаштабної аґресії нам знадобилося більше інформації з більшою періодичністю“.

Після 24 лютого Україна почала отримувати інформацію американських компаній  „Maxar Technologies“ та „Planet Lab“. На відміну від традиційних супутників спостереження, супутники фінської компанії „ICEYE“ можуть формувати зображення ділянок Землі з високою роздільною здатністю вдень і вночі та через хмари. 

 

Коментарі закриті.