6 січня, 2022

Суд збільшив термін покарання історику

Юрій Дмитрієв. (Фото: ТАСС)

Суд у Росії збільшив термін позбавлення волі голові Карель­ського відділення правозахисної організації „Меморіял“, історикові, досліднику сталінських реп­ре­сій Юрієві Дмитрієву до 15 років, повністю задовольнивши вимоги прокуратури. Про це 27 грудня повідомив кореспондент „Нової газети“ із залі суду. Оголо­шення вироку, як і весь процес, відбувалися у Петрозаводському міському суді в закритому режимі.

Суддя Катерина Хомякова виз­нала історика винним у „виготовленні порнографії“. Йдеться про дев’ять знімків його прийомної дочки, зроблених у віці 3,5 та 6 років, на яких видно статеві органи дитини. Ю. Дмитрієв пояснив, що п’ять із дев’яти фотографій робив для лікарів, ще чотири – у відповідь на прохання дівчинки зфотографувати засмагу, коли сім’я повернулася з відпочинку на півдні.

Ю. Дмитрієв відомий як упорядник і видавець книг пам’яті жертв політичних репресій 1930-1940-их років в Карелії і матеріялів з історії будівництва „Біломорканалу“. Він знайшов місця масових поховань жертв сталінських репресій в урочищах Сандармох і Червоний бор.

У грудні 2016 року Ю. Дмит­рієва було заарештовано за анонімним доносом, але 5 квітня 2018 року Петрозаводський міський суд повністю виправдав Ю. Дмитрієва цією статтею, визнавши за ним право на та компенсацію шкоди.

14 червня того ж року Вер­ховний суд Карелії за підсумками розгляду апеляцій і подань прокуратури скасував вирок і направив кримінальну справу на новий розгляд. Вже 27 червня 2018 року його заарештували.

Справжньою причиною переслідування Ю. Дмитрієва, на думку низки міжнародних організацій, є його професійна діяльність. У травні 2020 року Евросоюз виступив з черговою заявою у справі Ю. Дмитрієва, в якій закликав російську владу „негайно звільнити Ю. Дмитрієва, беручи до уваги, що поганий стан його здоров’я і вік роблять його схильним до додаткового ризику в нинішній ситуації пандемії COVID-19“.

 

Коментарі закриті.