1 вересня, 2017

Судов справа Віталія Шабуніна

Що це таке – „кримінальна справа Віталія Шабуніна“? Як пов’язати ім’я цього молодого політичного і громадського діяча‚ голови Центру протидії корупції‚ керівника Ради громадського контролю Національного антикорупційного бюра України – з криміналітетом? Аби зрозуміти це‚ вхопімося за логічний ланнцюжок‚ згадавши одну важливу подію у парляментському житті України.

Отже‚ 23 березня цього року депутати внесли вельми помітні зміни у систему електронного деклярування: змінений закон зобов’язує подавати е-деклярації не лише всіх державних чиновників‚ але й представників громадських антикорупційних організацій. Що тут з законотворчістю вийшло щось не те‚ зайве й говорити. Чиновники мають доступ до державного бюджету‚ звідти‚ через різні хитромудрі схеми‚ збагачуються – тому країна‚ на вимогу Европейського Союзу і Міжнародного валютного фонду й змушена була погодитися на запровадження електронного деклярування маєтків‚ котрими волюдіють формально „бідні“ чиновники. Інша річ – громадські антикорупційні організації‚ які працюють завдяки різним благодійним фондам‚ в тому числі й закордонним. Перед тими фондами вони й звітують за витрачені гроші‚ за так звані ґранти. До державного бюджету це не має аніякого стосунку.

Тому‚ як і слід було очікувати‚ ухвалення згаданих вище змін не дістало підтримки в українському суспільстві. Наприклад‚ експерт Центру політико-правових реформ Олександер Банчук писав тоді з даного приводу:

„Ухвалення цього закону стало помстою політиків за діяльність громадських організацій, а його положення містять суттєві порушення конституційних ґарантій. Так, на звичайних громадян покладаються додаткові обов’язки‚ обмеження і заборони за ознакою занять‚ зокрема громадських. Кожен, хто взяв участь у заході з протидії корупції (конференції, семінарі, протестах) і не подав електронної декларації, буде притягнутий до адміністративної або кримінальної відповідальности. Януковичеві і його компанії такі можливості й не снилися…”.

Новий цей закон гостро розкритикували у Брюселі. Еврокомісар з питань европейської політики сусідства і розширення Йоганнес Ґан під час зустрічі з віце-прем’єр-міністром з питань европейської інтеґрації України Іванною Климпуш-Цинцадзе висловився вкрай чітко:

„Зміни до закону про е-деклярування – це крок назад, а не вперед. Вони мають бути переглянуті. Е-деклярації мають бути націлені на корупцію в органах державного управління, а не перешкоджати роботі громадянського суспільства‚ активні члени якого відіграють життєво важливу ролю у забезпеченні прозорости“.

Певна річ‚ проти такої неоднозначної законодавчої ініціятиви виступили громадські активісти і передусім В. Шабунін і Центр протидії корупції‚ котрий він очолює. На їхнє розуміння‚ в Україні ще нема переконливих результатів боротьби з корупціонерами. Карають дрібних порушників – задля піару. Як у польській приказці: великі злодії малих вішають.

Такі звинувачення і нарікання дуже не подобаються владі‚ вона б воліла їх не чути. Тому найнепримиренніші антикорупціонери‚ як от В. Шабунін‚ відчувають на собі певний тиск. Зокрема з боку тих засобів масової інформації чи осібних журналістів‚ котрі перебувають на утриманні „грошових мішків“ і‚ що найгірше‚ використовуються цими „мішками“ в певних цілях. Досить легко можна визначити авторів‚ котрі лише хвалять владу‚ як і тих‚ що тільки критикують її. У цьому випадку не може врешті не дійти до якогось конфлікту між цими двома позиціями.

Й от 8 червня це сталося. Відеоблоґер Всеволод Філімоненко‚ людина вкрай низького професійного рівня‚ під час зустрічі з активістами Центру протидії корупції почав по-хамськи кепкувати з них‚ зокрема з молодих активісток центру. В. Шабунін не стримав себе – дав В. Філімоненкові ляпаса. А далі – щось дивне‚ як на українське правосуддя: за В. Шабуніна негайно взялися правоохоронці. Прокурори вже з задоволенням потирають руки‚ передбачаючи для нього тюремне покарання від двох до п’яти років. Якби ж з такою швидкістю бралися вони справжніх злочинців!

Тобто чи не є ця судова справа доказом утисків проти антикорупційного центру‚ проти незручного для влади активіста?

На думку виконавчого директора „Transparency International – Україна“ Ярослава Юрчишина, за правопорушення кожен має нести належну відповідальність, але в жодному разі це не може перетворюватися на боротьбу з активістамии та на зловживання правоохоронними органами їхніми службовими повноваженнями.

„Жодна зі справ Майдану, зокрема справа про розстріл Небесної Сотні‚ справи про перешкоджання роботі журналістів у 2016 році так швидко не розслідувалося. Тому маємо досить підстав стверджувати, що „справа Шабуніна“ є нічим іншим‚ як публічною розправою”, – каже Я. Юрчишин.

Що тут додати? Закон є закон‚ і В. Шабунін повинен відповісти за свій вчинок. Але як суспільство сприйме ширший контекст того його ляпаса – той неприємний для влади контекст‚ що його має на увазі керівник Громадського фонду „Майдан закордоних справ“‚ дипломат Богдан Яременко:

„Чи є ця справа кримінальною? Якщо брехати, то це кримінал. Якщо говорити правду, то Шабунін став жертвою провокації. І провокація ця – зовсім не придуркуваті випади Філімоненка. Фактично на Шабуніна впродовж тривалого часу здійснювався організований цілеспрямований тиск через його професійну та громадську діяльність…“.

Тепер будемо чекати дальшого розвитку цієї „справи Шабуніна“.

Коментарі закриті.