15 червня, 2017

Спілка офіцерів України засуджує тоталітаризм

До „Свободи“ 21 травня надійшла вміщена нижче заява Всеукраїнської громадської організації „Спілка офіцерів України“ до Дня пам’яті жертв політичних репресій.

Шановні співвітчизники!

Всеукраїнська громадська організація „Спілка офіцерів України“ разом з усім українським народом 21 травня вшановує пам’ять жертв політичних репресій.

Згідно із розсекреченими архівами і документами Служби безпеки України, в Україні з 1935 по 1951 роки жертвами політики репресій владної комуністичної партії стали понад 2,8 млн. людей. Указом Президента України від 21 травня 2007 року в Україні встановлено День пам’яті жертв політичних репресій, який відзначається щороку у третю неділю травня.

Політичний терор, що розпочали більшовики з моменту захоплення влади в Україні, мав на меті масове знищення всіх, у кому сталінський режим вбачав загрозу своєму існуванню за різними ознаками: належности до владних структур поваленого державного устрою, до української національної інтеліґенції, до селян різних прошарків, у яких керівники режиму вбачали головного носія українського „буржуазного націоналізму“.

Перша хвиля масових репресій в Україні пройшла в 1929-1930 роках проти інтеліґенції і селян з початком примусової колективізації та розкуркулення. Пік політичних репресій – так званий „великий терор“ – припав на кінець 1930-их років. Підготовка репресивних заходів була проведена з жовтня 1936 до лютого 1937 року перебудовою каральних органів з установкою на чистку партійної, військової, адміністративної еліти від потенційної опозиції.

Другий етап репресій (березень-червень 1937 року) був скерований на тотальну боротьбу з „дворушниками“ та „аґентами чужоземних розвідок“, проводились масові операції проти „соціяльної бази“ потенційних аґресорів – куркулів, „колишніх“ представників національних меншин. 17 березня 1937 року було оприлюднено Закон СРСР про заборону селянам залишати колгоспи без згоди адміністрації і підписаної трудової угоди з майбутнім роботодавцем, що стало законодавчим оформленням позбавлення селян права на свободу пересування.

Третій етап репресій тривав із липня 1937 до жовтня 1938 років і ознаменувався масовими репресіями проти членів сімей куркулів, націоналістів, „зрадників батьківщини“ та інтенсифікацією боротьби з „військово-фашистськими змовами“ в армії, із „шкідництвом“ у сільському та іншому господарстві.

Український народ сьогодні відстоює своє право на власне мирне майбутнє і майбутнє Европи, солідарний з усіма народами, що постраждали і продовжують страждати від тоталітарних режимів, зокрема кремлівського.

Сучасна українська держава з метою засудження злочинів проти людяности та з метою вшанування пам’яті жертв політичних репресій встановила День пам’яті жертв політичних репресій, що загинули або постраждали в Україні внаслідок політичних репресій комуністичного режиму. Урочище Дем’янів лаз біля Івано-Франківська та Рутченкове поле в Донецьку, меморіяли жертвам тоталітаризму  у П’ятихатках і Львові, урочище Суча балка в Луганську, і багато інших меморіяльних місць розкидано по всій Україні, які бережуть пам’ять про відомих і невідомих безневинно загиблих наших співвітчизників.

Одним із найбільших поховань жертв сталінських репресій є Биківнянське поховання, в якому, на думку істориків, знайшли останній прихисток до 100 тис. осіб.

Спілка офіцерів України засуджує і вважає неприпустимими в Україні будь-які прояви порушення прав людини та злочинну практику політичних репресій!

Вічна пам’ять жертвам геноциду, депортацій і політичних репресій в Україні!

Слава Українському народу! Слава Україні! Героям слава!

За дорученням Центрального проводу Спілки офіцерів України її голова генерал-лейтенант

Київ

Коментарі закриті.