24 листопада, 2022

Справа МН17: вирок, якого чекали вісім років

Суддя Гендрік Стейнгаюс

АМСТЕРДАМ. – У Нідерляндах, у судовому комплексі “Схіпхол”, що біля Амстердама, суд у справі MH17 оголосив рішення щодо трьох росіян та одного українця, яких обвинувачення назвало причетними до транспортування та бойового застосування ракетного комплексу (ЗРК) “Бук”.

Після двох років розгляду справи, 17 листопада 2022 року суд постановив, що ексофіцер ФСБ, колишній “міністер оборони” так званої “ДНР” Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ генштабу Збройних сил Росії, глава “ГРУ ДНР” Сергій Дубинський та громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці “ДНР”, є винними у збитті літака та вбивстві 298 людей. Їх засуджено на довічне ув’язнення. Четвертого обвинувачуваного – підполковника ГРУ Олега Пулатова було виправдано. Крім того, засуджені у справі МН17 мають виплатити 16 млн евро компенсацій.

Пасажирський літак Boeing-777 “Малайзійських авіаліній”, що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав катастрофи на тимчасово окупованій частині Донецької области 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Загалом почути вирок приїхало понад 200 родичів загиблих. До судової зали заходять судді. Рішення зачитав головуючий суддя Гендрік Стейнгаус. Суд підтвердив, що літак був збитий із зенітно-ракетного комплексу “Бук” і визнав докази переконливими. Тож усі альтернативні сценарії були виключені на основі доказів.

Дігна ван Бутцелар

Суд зазначив, що наявні неспростовні докази того, що Росія мала “повну контролю” над бойовиками. І територію самопроголошеної “ДНР” на момент збиття літака контролювала Росія. Чис­ленні ознаки свідчать, що з середини травня 2014 року Росія фактично давала вказівки, постачала зброю та координувала військові дії на сході України. За висновками суду, “Бук”, з якого було збито літак, привезли з Росії до України, а потім вивезли назад, багато з бойовиків та представників самопроголошеної влади так званої “ДНР” мали російське громадянство.

Суд виправдав росіянина О. Пулатова, оскільки не може встановити, чи перебував він біля місця трагедії, а також не має доказів щодо внеску О. Пулатова у виконання завдання із забезпечення доставки, охорони та використання „Бука“.

Вирок у справі був зачитаний у відсутності всіх чотирьох обвинувачених.
Керівник спільної слідчої групи у справі МН17 Дігна ван Бутцелар заявила, що на початку 2023 року можуть бути оголошені нові підозрювані та результати розслідування: “Розслідування триває, і це розслідування стосується екіпажу і тих, хто дозволив цій техніці прибути і бути використаною в Україні. Ми маємо визначити, хто був у „Буку“ і хто дозволив привезти цю установку на схід України. Ми очікуємо, що вже на початку наступного року ми зможемо оголосити результати цього розслідування щодо нових можливих підозрюваних”.

Президент України Володимир Зеленський назвав рішення суду важливим та наголосив, що замовники також мають опинитися на лаві підсудних: “Важливе рішення суду в Гаазі. Перші вироки винним у збитті MH17. Але необхідно, щоб на лаві підсудних опинилися й замовники, бо відчуття безкарності веде до нових злочинів. Маємо розвіяти цю ілюзію. Покарання за всі російські звірства – і тодішні, і нинішні – буде неминучим”.

Водночас Росія вже заявила, що не визнає рішення суду в Нідерляндах. А конституція Росії встановлює пряму заборону на видачу громадян Росії іноземним державам.

Гааґа

Коментарі закриті.