13 жовтня, 2022

Спомин про друга

Св. п. Олег Чорногуз

З Вінниці повідомили, що 8 жовтня відійшов у вічність Олег Чорногуз – поет, письменник і неперевершений сатирик. Фундація Українського вільного університету у Ню-Йорку мала привілей ознайомитись з його творчістю та кілька разово нагородила його преміями її Літературно-наукового фонду. Він пристрасно любив Україну та її народ, з неменшою пристрастю відчував гнів на орду за лихо, яке вона скоїла на його землі і цей гнів виявляв на повний голос. 

Почалось наше знайомство в Україні, в Українській всесвітній координаційній раді. У Світовому конґресі вільних українців (тепер СКУ) ми скептично чи навіть з підозрою дивились на цей задум перефарбованої влади молодої держави. Тим більше, що оформлення громадської структури державою і її фінансування є запереченням самого громадянського характеру структури. 

Одначе у ретроспективі це був вдалий задум, бо він зблизив українців з України з Сходом та Заходом. Велику ролю відіграв товариський Олег, який проявив особливі зусилля, щоб  подружити українців. Люди зі Сходу для людей з Америки були немов з іншої плянети. Я чув про Москву і Петербурґ, але Караґанда чи Сибір були для мене просто тюремними таборами. Власне Олег зумів запровадити дружню атмосферу, познайомити людей. Дружня атмосфера, яка запанувала, була до великої міри його заслугою та стала головним стимулом до співпраці і продуктивности. Ця приязнь для мене існувала по сьогоднішній день. 

Як професійний юрист, щойно при 60-му році життя я почав займатися публіцистикою на українські теми. Олег зацікавився моєю публіцистикою. Він висилав мені свої статті, а я йому – свої. Його публіцистика служила прикладом до наслідування, хоч очевидно його барвистої мови мені бракувало і далі бракує. 

Олег також заохочував видання моєї першої збірки публіцистики, навіть знайшов для мене редактора і видавця з Спілки письменників України. Ми дружили на відстані, але були також зустрічі у Києві.

Олег записаний у моїй пам’яті як невтомний борець за свою землю та народ, який не лише так мислив, але і діяв до кінця свого життя. Вічна йому пам’ять!  

Ню-Йорк 

Коментарі закриті.