28 квітня, 2022

СКУ проти ядерного шантажу Росії

ТОРОНТО.  – Світовий конґрес Українців (СКУ) підтримує зусилля світової спільноти з протидії ядерному шантажу Росії. Ми закликаємо світову спільноту не поступатися ядерному шантажу Росії, підтримуємо зусилля світової спільноти з метою його зупинення, а також вітаємо прагнення МАГАТЕ відновити реґуляторну контролю над ЧАЕС та налагодити її безпечну і надійну експлуатацію.

Сьогодні – 36-та річниця катастрофи на ЧАЕС. За цей час було реалізовано низку міжнародних проєктів з перетворення зони відчуження на екологічно безпечну систему, понад 40 країн світу допомагали долати наслідки трагедії.

Президент СКУ Павло Ґрод закликає світову спільноту докласти зусиль, аби визнати Росію державою-терористом: „Росія вкотре замахнулась на міжнародну безпеку і вирішила шантажувати світ загрозою ядерної катастрофи. 36 років потому трагедія світового маштабу могла повторитися через терористичні дії окупаційних військ Росії. Необхідно оголосити Росію державою-терористом та вигнати її з усіх міжнародних інституцій, зокрема, з Великої двадцятки, Інтерполу, зменшити ролю Росії в МАГАТЕ“.

Як повідомляло Державне аґентство України з управління зоною відчуження, окупанти вивезли унікальну радіологічну лябораторію, полонили захисників ЧАЕС та примушували персонал до роботи в умовах надмірного опромінення, вели імітацію повітряного бою над зоною відчуження. Електростанція п’ять діб не отримувала зовнішнє живлення, необхідне для безпечного зберігання відпрацьованого палива.

У день пам’яті найстрашнішої у світі атомної аварії Запорізька АЕС – найбільша АЕС у Европі – перебуває під тимчасовою контролею ворога. Російська орда створила на заводі військову базу, де зберігає важку техніку та боєприпаси, тероризуючи персонал заводу та місцеве населення.

СКУ закликає світову спільноту перейти до більш рішучих дій, аби змусити Росію відчути реальну відповідальність за ескалацію загрози міжнародній ядерній безпеці.

СКУ

Коментарі закриті.