24 грудня, 2021

СКУ провів нараду з Президентом України

18 грудня делеґація представників Світового конґресу українців (СКУ) та українських громад з діяспори під проводом Президента СКУ Павла Ґрода взяли участь у віртуальній зустрічі з Президентом України Воло­димиром Зеленським.

Делеґація складалася з віцепрезидентів СКУ та проводу Европейського конґресу українців, а також очільників українських громад з Австралії, Арґентини, Бразилії, Великої Брита­нії, Естонії, Еспанії, Італії, Канади, Литви, Німеччини, Південно-Афри­канської Республіки, Португалії, Румунії, США, Туреччини, Чехії.

Президент України В. Зеленський подякував СКУ та українцям об’єд­наної діяспори за їхню працю та зазначив: „Хотів би бачити вас і всі спільноти в колі однієї великої сім’ї під назвою Україна“. Головною темою обговорення стало питання підтримки України в умовах зростаючої загрози російської аґресії.

Президент В. Зеленський наголосив на ролі СКУ та організованої української діяспори у просуванні перед урядами своїх держав питань посилення санкцій та надання військової допомоги Україні, підтримки вступу України до ЕС і НАТО, а також протидії „Північному потоку-2“, питань енерґетичної безпеки Украї­ни та Европи та протидії російській дезінформації. Темами обговорення також стали питання підтримки деокупації Криму через механізм Крим­ської плятформи, а також питання вшанування історичної пам’яті. Президент України наголосив на ролі світових громад у вшануванні правдивої історичної пам’яті на найвищому ґльобальному рівні – зокрема, вшанування 90-их роковин Голодомору та пам’яті жертв Баби­ного Яру.

Очільники українських громад запевнили Президента України в подальшій підтримці України та розповіли про скоординовану взаємодію з урядами своїх країн. Президент СКУ також подякував В. Зеленському за підтримку множинного громадянства, окреслив принципову позицію СКУ щодо необхідности лібералізації цих питань з урахуванням ефективних безпекових запобіжників та забезпечення рівности прав громадян України для участи в державотворенні.

Президент СКУ також відзначив важливість залучення представників діяспорних організацій у формуванні пов’язаного з ними законодавства України.

Окремо Президент СКУ наголосив на пропозиції запровадження Дня світового українства та запропонував встановити цю дату щорічно 25 серпня. П. Ґрод запросив Президента України долучитися до урочистого відзначення 55-ліття СКУ в 2022 році, а також до Конґресу СКУ та Форуму світового українства, який організує СКУ в Києві 25-27 серпня 2022 року.

Коментарі закриті.