25 березня, 2021

СКУ виключив зі своїх лав промосковське об’єднання

Звернення Посла України в Латвійській Республіці Олександра Міщенка до українців Латвії.

Шановні Українці!

13 березня 2021 року Рада директорів Світового Конґресу Українців (СКУ) виключила зі своїх лав „Об’єднання українських товариств Латвії“ (ОУТЛ). Таке рішення СКУ прийняв уперше за свою понад 50-річну історію.

Це рішення стало відповіддю СКУ на антиукраїнську діяльність ОУТЛ, яку ця т.зв. українська організація на чолі з Іриною Дукуле проводить з початку збройної аґресії Росії проти України. Посольство України в Латвійській Республіці вітає зазначене рішення та дякує членам Ради директорів СКУ за їхню принципову позицію.

Попередньо Національна комісія України з питань закордонних українців позбавила статусу закордонного українця керівника ОУТЛ Ірину Дукуле, керівника „Центру підтримки демократичних ініціятив“ Леоніда Мухіна, який належав до членів правління ОУТЛ (рішенням від 21 січня 2020 року), керівника товариства „Світанок“ м. Лієпая Ларису Давиденко (рішенням від 27 жовтня 2020 року). Ірина Дукуле, Леонід Мухін та Лариса Давиденко неодноразово робили вчинки, які відповідають ідеології Кремля, скерованої на поширення завідомо наклепницької інформації стосовно Революції Гідности, незаконної окупації збройними силами Росії українського Криму та частини Донбасу.

ОУТЛ на чолі із зазначеними особами:

– приховувала свою антиукраїнську діяльність у Латвії під гаслом „культура поза політикою“,– поширювала в українському середовищі Латвії ганебні наративи Кремля про нібито „громадянську“ війну в Україні та про порушення прав російськомовного населення нашої країни,
– відмовлялась брати участь у заходах Посоль­ства України в Латвії на підтримку територіяльної цілісности України, засудження Росії як країни-аґресора,
– іґнорувала українських поранених військових, які ціною свого життя захищали Україну від російського аґресора на Донбасі, а також українських політв’язнів під час їхнього перебування у Латвії з метою реабілітації в рамках урядової програми ЛР,
– сприяла леґалізації незаконної окупації Криму шляхом участи представників керівної ланки ОУТЛ у заходах російської окупаційної влади у тимчасово окупованому Криму.
– допускала відвідання членами ОУТЛ офіційних заходів дипломатичних та консульських установ Росії в Латвії, у т.ч. приурочених до святкування днів збройних сил Росії.

ОУТЛ приховувала свою антиукраїнську ідеологію під вишиванками, українськими піснями, танцями, українською кухнею.

На моє переконання, така методика відповідає тактиці дій російських диверсійних груп, які, одягаючи українську уніформу, проникають на територію України для здійснення диверсійно-підривної діяльности.

Сьогодні усі маски скинуті.

Я звертаюсь до тих українців, які ще входять до ОУТЛ, усвідомити всю ганебність цієї антиукраїнської організації та вийти з її членства. Слід згадати та усвідомити врешті-решт, що ви є представниками незламної української нації, яка віками виборювала свою незалежність, і сьогодні ми будемо її боронити всіма можливими способами та за підтримки міжнародної спільноти.

Хочу подякувати членам Координаційної ради представників українських діяспорських організацій при Посольстві України в Латвії за їхню принципову позицію з підтримки територіяльної цілісности та суверенітету України, а також за активну діяльність у протидії російській пропаґанді та підтримці й утвердженні в Латвії українських традицій, української культури та українського духу.

З щирою повагою,
Олександр Міщенко
15 березня 2021 року

Коментарі закриті.