12 травня, 2022

Світова преса про параду в Москві

У промові Володимира Путіна на параді 9 травня чекали оголошення в Росії загальної мобілізації чи навіть війни всьому світові. Натомість президент країни-аґресора обмежився коротким виступом без гучних заяв. Тепер світова преса розмірковує, чому В. Путін виступив так слабко.

BBC: Без помпи і символів
У 2022 році парада перемоги в Москві була набагато „скромнішою“, ніж у попередні роки. У ній взяли участь менше військовослужбовців і військової техніки. Не було деяких бойових машин, які зазвичай показують на парадах, і багато експертів і блоґерів визнали це ознакою того, що в Росії просто не вистачило техніки – адже вона воює в Україні. Підтвердити це з відкритих джерел неможливо, але “Панцир”, Т-80БВМ і “Солнцепеки”, які були відсутніми на параді, дійсно фіґурують на відео із зон бойових дій. У технічній частині парада була схожа на попередні. Крім старої техніки, показали і сучасну: танки Т-14 “Армата”, БМП “Курганец”, “Бумеранґи”. Вони проходять по Красній площі кожне 9 травня з 2015 року, як і бойові роботи Уран-9, яких почали показувати пізніше. Жодна із цих систем не була помічена в боях – їх можна побачити лише на парадах і військових виставках.

Відсутність літаків призвела до того, що на Красній площі і над нею жодного разу не було продемонстровано символу того, що в Росії називають „спеціяльною військовою операцією“ – літери Z.

Reuters: Без перемог
В.Путінові не було чого оголосити про перемогу в Україні і його 11-хвилинний виступ на 75-ий день вторгнення був примітним здебільшого тим, чого він не сказав. Він не згадав слово „Україна“, не дав оцінок ходу війни і нічим не вказав на те, як довго вона може тривати. Не було згадок про криваву битву за Маріюполь, де українські захисники, які засіли в руїнах металурґійного заводу „Азов­сталь“, все ще продовжують чинити опір російським атакам. Нав’язлива демонстрація військової могутности не могла приховати той факт, що за 75 днів найбільшого нападу на европейську країну з часів Другої світової війни російська армія не змогла принести Путінові перемогу.

The Guardian: Виправдання втрат
Попри очікування, у промові В.Путіна не було великих політичних заяв, а найпомітнішим посилом для внутрішньої авдиторії стала обіцянка компенсацій та додаткової допомоги сім’ям загиблих і поранених російських військових – і це на тлі попередніх спроб Кремля замовчувати втрати, зокрема на затопленому крейсері „Москва“.

Financial Times: Немає чого пред’явити
У промові В.Путіна так і не прозвучало жодних згадок про „перемоги“ Росії у війні проти України. Виступ Путіна був позбавлений ядерних погроз і майже повністю складався із тверджень, які Путін уже наводив раніше для виправдання вторгнення в Україну. Але найбільше в промові Путіна не вистачало будь-якої актуальної „перемоги“. Він сказав, що російські війська „героїчно билися“ на Донбасі, але не згадав ні про Маріюполь, ні про будь-які інші території, захоплені Росією.

Коментарі закриті.