12 січня, 2023

Свята в Україні

У Володимирському соборі править Патріярх Філарет.

Цього року Львів був святковий, але не убраний вповні бодай настільки як зазвичай на свята. Згідно комендантського наказу ресторани працювали тільки до 21-ої год., бо треба ще службовцям доїхати додому. Біля Галицького базару продавали ялинки і галузки ялиць чи сосни.

Ми вирішили Свят-вечір і Різдво провести у Києві. Замовили таксівку на залізничний вокзал. Водій таксівки заслужив на окреме визнання. Він – турок зі Стамбулу. Українську мову вивчає від 24 лютого. У його таксі висить напис, що водій не розуміє мови окупантів. Теж висять написи, як можна допомагати ЗСУ, куди звертатися, щоб жертвувати кров для поранених.

У таксі висить напис, що водій не розуміє мови окупантів.

У нашому вагоні у потязі зустріли студентку з Києва, яка робитиме докторат в Українському католицькому університеті у Львові, а також юриста та інженера в одній особі з Черні­гова, в якого російська мати, нарождений він у Росії і допомагає Україні в її захисті. Моя категоричність щодо росіян трохи змінилась. Ось дійсно добрий росіянин. Росіяни можуть стати нормальними, коли усунути імперську культуру.

Свят-вечір провели у давніх друзів недалеко від центру. Здебільшого прислухалися до їхніх спостережень та переживань. Спожили понад дванадцять страв.
Київ убраний також менш святково ніж звичайно. Повсюди – ознаки війни та ракетних ударів. Накриті пам’ятники Шевченкові та Грушев­ському біля університету вказують, що час – не пересічний. Одначе дух Різдва відчувається.
Цьогорічне Різдво у Києві має історичне значення. Лаврі нарешті повернено духовність. Відбувається відправа Митрополита Православної церкви України Епіфанія у Успенсь­кому соборі на території Києво-Печерської лаври. Крім духовенства ПЦУ та мирян, кружляють тут також чимало аґентів, між ними і попи тієї структури, яка уже в часі війни “молилася” за Росію.

Я вирішив піти до найближчого для мене храму – Володимирського собору. Церква – вщерть наповнена. Править у гурті своїх сотрудників Патріярх Філарет. Він не створює враження свого віку. Протягом служби постійно лунають молитви за Україну, її збройні сили та народ.

Коментарі закриті.