24 вересня, 2020

Самоінавґурація Олександра Лукашенка

МІНСЬК. – 23 вересня, у палаці Незалежности Мінську відбулася інавґурація Олександра Лукашенка, який, поклавши праву руку на Конс­титуцію, склав присягу як президент білоруською мовою.

На третьому десятку правління О. Лукашенко стикнувся із загальнонаціональними акціями протесту проти результатів президентських виборів 9 серпня, які ґарантували йому шостий п’ятирічний термін.

Тисячі протестувальників закликали О. Лука­шенка провести вільні та чесні вибори в Білорусі, стверджуючи, що голосування було зфальсифікованим. 66-річний білоруський лідер відповів на мирні акції протесту жорстокими арештами. Правозахисники повідомили також про окремі факти катування затриманих.

Після інавґурації О. Лукашенка член президії Координаційної ради опозиції Павло Латушко закликав білорусів почати безстрокову акцію непокори.

,,Сьогодні ми стали свідками безпрецедентної ситуації. Президент, що відходить, стверджує, що набрав понад 80 відс. голосів на виборах, провів спецоперацію зі своєї самоінавґурації. Під охороною ОМОН, в обстановці таємниці і секретности, у вузькому колі спішно звезених чиновників. Де радісні громадяни? Де дипломатичний корпус?”, – зазначив П. Латушко, порівнявши інавґурацію О. Лукашенка з ,,коронацією чергового злодія у законі”.

,,Ми ніколи не погодимося з фальсифікацією і вимагаємо нових виборів! Закликаємо всіх почати безстрокову акцію непокори!” – заявив П. Латуш­ко.

 

Радіо Свобода

Коментарі закриті.