19 січня, 2023

Різдвяний концерт хору „Думка“

На концерті хору „Думка“ в Українській католицькій церкві св. Юра. (Фото: Олександр Сеник, Генеральне консульство України в Ню-Йорку)

НЮ-ЙОРК. – 8 січня в Українській католицькій церкві св. Юра відбувся традиційний щорічний різдвяний концерт лавреата конкурсу ім. Мико­ли Лисенка хору „Думка“ (художній керівник і дириґент Василь Гре­чин­ський, концертмайстер Любов Шмо­толоха). Українці Ню-Йорку та околиць знають і люблять цей славний хоровий колектив, який вже майже три чверті століття пропаґує українське хорове мистецтво в Америці, тому церква була переповнена.

Відкриваючи концерт, ведуча Світлана Махно привітала всіх присутніх, зокрема, Генерального консула України в Ню-Йорку Олексія Голубова. Особливо тепло зустріли глядачі чотирьох воїнів-захисників ЗСУ, які перебувають в Ню-Йорку на протезуванні після поранень. Присутні, стоячи, оваціями дякували мужнім воїнам за те, що боронять Україну від клятого ворога.

Розпочався концерт виступом дитячого хору „Молода думка“ (концертмайстри Оксана Антонів і Соломія Козій). З перших акордів української колядки „Радуйтеся, усі люди“ майже 50 юних хористів віком від шести до 16-ти років буквально зачарували публіку. Чисті дзвінкі голоси юних артистів, злагоджений і технічно відшліфований спів, надхненне виконання кожної колядки не залишили байдужим жодного глядача. А чудові змістовні різдвяні і новорічні віншування дітей сприймались гучними оплесками.

Відтак концерт продовжив хор „Думка“, склад якого помітно помолодшав. І це позитивно відбилося на виконанні багатоголосих складних хорових музичних творів. Особливо порадували глядачів молоді солісти хору Андрій Затонський, Володимир Суль, Ростислав Харевич. А молода солістка Анна Косачевич чудово виконала „O, Holy Night“ у супроводі хору.

Приємно було бачити в складі хору корифеїв цього колективу, які вже понад 20, а деякі понад 30 років є думкарями, як називають їх місцеві жителі. За довголітню участь у складі хору „Думка“ дякували Рональду Літепло, Вірі Косович, Олені Новиць­кій, Дарії Дроздовській, Марусі Мулик, Поліні Побігушці. Вони подають добрий приклад відданости і любови до славного українського хору молодим думкарям. У сладі хору є родини, наприклад, родина Чорних – Василь і Ліліана та їхні сини Владислав і Устин.

Великою приємністю для глядачів стало блискуче виконання повним складом хору (дорослими і дітьми) славетного „Щедрика“ Миколи Леон­товича в обробці В. Гречинсь­кого і О. Єрченка. Справжню душевну насолоду отримали глядачі від сучасної коляди „Христос народився“ (слова Л. Дмитришин-Часто, музика В. Гречин­ського). Завершився концерт знаменитим „Аллилуя“ (хор з ораторії „Мессія“) Г. Генделя.

Багато музичних творів супроводжував камерний ансамбль: Андрій Мілявський – концертні дзвони та кларнет, Ірина Кіт – перша скрипка, Анастасія Антонів – друга скрипка, Lymaani Hamid – альт, Василь Чорний – флейта, Устин Чорний – сопілка.

Хор „Думка“ у 2022 році брав участь у багатьох благодійних концертах на підтримку Збройних сил України, які мужньо захищають свою рідну землю від російської аґресії. Хористів запрошували на телевізійну програму SNL Saturday Night Show. Хор був удостоєний честі відкривати міжнародний тенісний турнір US Open відомою американською піснею „One Moment in Time“, яку виконувала на цій самій церемонії 25 років тому славна Вітні Г’юстон (Whitney Houston). Вершиною концертної діяльности хору „Думка“ у 2022 році був виступ у всесвітньо відомому Карнеґі Гол (Carnegie Hall) на концерті, присвяченому 100-літтю українського „Щедрика“ на цій сцені, який став найвідомішою і улюбленою колядою американців „Carol of the Bell“.

Український хор „Думка“ в Ню-Йорку гідно виконує місію культурної дипломатії України в Америці. В. Гречинський вже 30 років з великою посвятою провадить цим хором і вже готує ювілейну програму до 75-ліття хору „Думка“ у 2024 році.

Лідія Слиж – голова Ню-Йоркської округи Союзу українок Америки.

Коментарі закриті.