30 червня, 2022

Росія – імперія державного терору

Резолюція учасників Міжнародної науково-практичної конференції „Геноцид українців: від минулого до сьогодення“, що відбулася 10 червня 2022 року в Ессен, Німеччина.

Доля України та народів усього світу сьогодні залежить від того, чи вдасться Кремлеві загарбати Україну. Лише поневоливши українців, Росія зможе відновити свій статус імперської наддержави. Проголошення незалежности України та утвердження духовного та ментального суверенітету Української нації, позбавили Росію історичних витоків, підвалин формування її державницького міфу. Впродовж усього періоду свого існування Російська держава займалася спотворенням картини минулого на догоду своїм імперським інтересам. Одним із головних інструментів такої політики було  включення окремих епізодів української історії у загальноімперський – російський, а згодом радянський – наратив. 

Російська та радянська імперії, незважаючи на ідеологічні розбіжності, мали істотні спільні риси. Насамперед їх поєднувала система державного терору, що став інструментом поневолення багатьох народів, зокрема – українського. Перманентні політичні репресії, масові депортації, організовані голоди, Голодомор 1932-1933 років, денаціоналізація і русифікація населення стали перевіреними методами управління країною. 

Світогляд „русского мира“, який Росія намагається сьогодні нав’язувати сусіднім із нею державам, представляє собою суміш войовничого православ’я та експансіоністських намірів, що ґрунтуються на імперських і радянських історичних міфологемах. Підґрунтям такої політики є маніпуляції суспільними уявленнями про історичне минуле, що стали можливими лише завдяки тотальному закриттю архівів та обмеженню поширення інформації про злочини комуністичного режиму СРСР. Яскравим прикладом такої інструменталізації історії є Голодомор 1932-1933 років, який Російська Федерація пробує представити „спільною трагедію народів СРСР“, а не методом цілеспрямованого нищення Україн-ської нації.

Завдяки зусиллями науковців протягом останніх десятиліть в Україні були проведені дослідження, що засвідчили людиноненависницьку, українофобську сутність радянської імперії. Вчені оприлюднили жахливу статистику демографічних втрат населення України внаслідок російського комуністичного панування, розкрили механізм підготовки та проведення Голодомору 1932-1933 років, неспростовно довели геноцидний характер цього злочину. Поши-рення цієї інформації серед громадян незалежної України стало свого роду щепленням від ідеології „русского мира“. Це підтвердилося першими тижнями українського спротиву маштабному російському вторгненню, що почалося 24 лютого 2022 року. 

Дії РФ є порушенням міжнародного права і Конвенції ООН 1948 року „Про запобігання злочину геноциду та покарання за нього“, а організатори та виконавці обов’язково мають бути притягнуті до відповідальности.

Ми, учасники Міжнародної науково-практичної конференції „Геноцид українців: від минулого до сьогодення“, яка відбулася 10 червня 2022 року в німецькому місті Ессені, засуджуємо воєнні злочини та злочин геноциду які сьогодні вчиняють в Україні окупаційні війська Російської Федерації та звертаємося до парляментарів та Уряду ФРН з такими проханнями:

• Визнати вчинений комуністичним тоталітарним режимом СРСР Голодомор 1932-1933 рр. – геноцидом Української нації.

• Сприяти спільним українсько-німецьким науковим та культурно-мистецьким проєктам, які представлятимуть міжнародній спільноті достовірну інформацію та культурологічне осмислення геноцидних і тоталітарних практик комуністичного режиму та його спадкоємця – сучасної Росії.

• Сприяти поширенню відомостей про Голодо-мор-геноцид 1932-1933 рр. шляхом публікацій наукових робіт на цю тему німецькою мовою.

• Рекомендувати освітнім установам ФРН включити до навчальних програм інформацію про злочин Голодомору 1932-1933 рр.

• Активізувати залученість дипломатичного представництва ФРН в Україні до вшанування пам’яті жертв Голодомору  1932-1933 рр., яке щороку відбувається в четверту суботу листопада та забезпечити доступ українським історикам до роботи в німецьких архівах

• Підтримати міжнародні зусилля, скеровані на притягнення до відповідальності державних чиновників та військовослужбовців Російської Федерації, винних у вчиненні воєнних злочинів і злочинів проти людства, які становить геноцид на території України та сприяти поширенню інформації про злочини путінського режиму.

Коментарі закриті.