4 листопада, 2022

Росіяни не могли вивезти рештки Потьомкина

Окупанти вивезли останки князя Григорія Потьомкіна зі Свято-Катерининського храму в Херсоні і пам’ятник йому. Про це заявив 26 джовтня ватажок херсонських колаборантів Володимир Сальдо в етері каналу „Крим 24“. Новину прокоментував постійний дописувач „Свободи“ Ян Чарнецький з Миколаєва.

Григорія Потьомкіна поховали за наказом Катерини ІІ в Херсоні, хоча перед смертю він просив підлеглого М. Фалєєва, дуже шанованого в теперішньому Миколаєві, закопати його в Миколаєві. Протягом року Г. Потьомкін був єдиним полюбовником Катерини ІІ. Вони встигли навіть таємно вінчатись. Далі Потьомкін не міг одружитись, бо перебував в церковному шлюбі. Отруїли Г. Потьомкіна в Яссах, наприкінці серпня 1791 року. Потенційних замовників було двоє. Тогочасний коханець Катерини ІІ Платон Зубов мріяв обвінчатись з царицею. Проте вона йому відмовила, посилаючись на те, що в 1774 році вже встигла потаємно повінчатись з Г. Потьомкіним. Вихід для Платона був очевидним. Якщо Григорій помре, не потрібно організовувати розірвання шлюбу. 

Г. Потьомкін тримав біля себе двох лікарів. Були вони і в серпні 1791 року в Яссах. Труїти його почали в кінці серпня 1791 року. Власне 52-річчя 30 серпня 1791 Григорій зустрів, лежачи в ліжку. За три  дні він наказав везти його до Миколаєва, до власного палацу. 

Помер Потьомкін в дорозі, в присутності лікарів. Труп повернули до Ясс, бальзамували. Жодних розслідувань отруєння не було. Зразків потьомкінського ДНК (нагадаю, що він був прийомною дитиною) в природі не існує. Кістки невідомого походження, вивезені з Єкатерининської церкви Московського патріярхату, належать не Г. Потьомкіну. Після смерті Катерини II в 1796 році син імператриці, Павло I наказав розкрити могилу і розкидати кістки Потьомкіна. В 1922 році більшовики відкрили склеп, вчергове. Що вони зробили з кістками, чиї залишки були в склепі, невідомо. Жодних наукових доказів того, що в двох поліетиленових мішках, вивезених росіянами з Херсону, містяться залишки саме Г. Потьомкіна немає. Їх і не може існувати.

Коментарі закриті.