21 січня, 2022

Розповідь про селище Кобижча

Історію цього поселення на березі однойменної річки, яке заснували понад тисячу років тому чи то кобники-чаклуни, чи кобузники-музиканти й співаки, в архівах, літописах, наукових працях, на сторінках газет, журналів, в інших джерелах вивчав і доніс до читача уродженець села Козацьке Ніжинського району М. Гринь.

Тернистим і складним виявився шлях до читача цього історико-краєзнавчого дослідження про колись найбільше поселення України, в якому жило понад 15 тис. осіб, колишній центр козацької сотні спершу Ніжинського, а потім Київського полків Гетьманщини, волосний та районний центр.

Книга, в якій понад 600 стор., кілька десятків фотографій з життя села та його трудових колективів, багато архівних документів, які оприлюднюються і вводяться в науковий обіг вперше, все ж прийшла до масового читача. Відтепер і Кобижча має справжню писану і друковану „біографію“.

Друковані життєписи мають й інші села Бобровиччини. Серед них Козацьке – рідне село М. Гриня, біографію якого він вивчив і написав кілька років тому. Пощастило мати книги про свої села людям з Май­нівки, Ярославки, Марківців, Нау­мівки.

Автор книги про Кобижчу  торік порадував земляків ще одним дослідженням. Мова про книгу „Кам’яної справи художник“ про відомого українського інженера, будівничого, професора архітектури Миколу Даміловського, якого комісари-більшовики звинуватили в українському буржуазному націоналізмі та участі у вигаданій ними організації Спілка визволення України.

Коментарі закриті.