8 вересня, 2022

Розмова Володимира Зеленського з Ліз Трасс

Ліз Трасс стала третьою жінкою на посаді прем’єра Об’єд­наного Королівства. (Фото: Вікіпедія)

КИЇВ. – 6 вересня Президент України Володимир Зеленський став першим іноземним лідером, який провів розмову з новою очільницею уряду Великої Британії Ліз Трасс і запросив її в Україну. Він висловив подяку народу цієї країни за лідерську оборонну та економічну підтримку України, відзначивши, що Британія готова до її подальшого посилення. Окрім того, співрозмовники приділили увагу безпековим ґарантіям та обговорили участь Великої Британії у відбудові України.

Ліз Трасс у своїй першій промові на посаді прем’єра згадала про Україну та аґресію Росії.

Посол у Великій Британії Вадим Пристайко заявив, що його відомство вже розпочало підготовку до візити Ліз Трасс в Україну. 


Консервативна партія обрала Міністра закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс новим лідером партії й наступним Прем’єр-міністром країни. Про це 5 вересня заявив голова парляментської групи від Консервативної партії в Палаті громад Великої Британії „Комітет 1922“ Ґрем Бреді. Ліз Трасс здобула 57.4 відс. голосів

Її попередник Борис Джонсон очолював британський уряд з 24 липня 2019 року.

47-річна Л. Трасс офіційно вступила на посаду 6 вересня після зустрічі з Королевою Єлизаветою ІІ в Балморал замку в Шотляндії, де королева офіційно призначила її на посаду — ця церемонія між монархом та новим прем’єром проводиться століттями. 

Л. Трасс закінчила Оксфордський університет, де вона була членом Ліберальної демократичної партії. Два роки після ґрадуації вона перейшла до Консервативної партії. Вона почала займатися політикою в 2006 році. Перебувала на різних постах, між ними на посаді Канцлера фінансів, ставши першою жінкою за 1,000 років, яка стала найвищим економічним урядовцем країни. 

Б. Джонсон призначив її міністром закордонних справ у вересні 2021 року. Під час своєї виборчої кампанії Л. Трасс сказала, що оголосить Китай офіційною загрозою. Разом з Б. Джонсоном вона гостро засудила Кремль за напад на Україну. 

Аналітики сподіваються, що вона продовжуватиме політику Б. Джонсона, надаючи Україні зброю та забезпечуючи навчання українських військових.

У своїй промові 6 вересня  вона подякувала своєму „другові” Б. Джонсонові. 

Перебуваючи в Москві в лютому, вона публічно висловила сумнів щодо твердження Міністра закордонних справ Сергія Лаврова, що накопичення військ на кордонах України начебто нікому не загрожує. Через два тижні Росія напала на Україну. 

Л. Трасс є третьою жінкою на посаді прем’єра Об’єднаного Королівства – після Марґарети Тетчер і Тереси Мей. Вона є 15-им прем’єром за часів володіння Королеви Єлизавети ІІ. 

 

Коментарі закриті.