24 листопада, 2017

Родичі в’язнів звернулися в ООН

КИЇВ. – 23 жовтня Об’єднання родичів політичних в’язнів Росії та низка правозахисних і громадських організацій звернулись до Генерального секретаря ООН Антоніо Ґутереша з відкритим листом‚ у якому звертають увагу ООН на тривожні тенденції у сфері прав людини у тимчасово окупованому Криму в контексті тематичної доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини „Ситуація з правами людини в тимчасово окупованих Автономній Республіці Крим та місті Севастополі (Україна)“ від 25 вересня цього року.

Висловлено занепокоєння тим, що вже після оприлюднення доповіді ООН репресії російської окупаційної влади проти громадян України не тільки не припинились, а й посилились. Відбулись нові незаконні обшуки, затримання та арешти кримськотатарських активістів.

„Ми вбачаємо тривожним те, що Росія розширює географічні межі проведення своїх спеціяльних операцій проти громадян України, використовуючи територію третіх країн для проведення силових заходів, таких як викрадення і незаконні арешти – заходи, які вже широко проводились на території окупованого Криму. Ми хочемо привернути Вашу увагу до долі 19-річного українського громадянина Павла Гриба, який був викрадений на території Республіки Білорусь й, всупереч його волі, вивезений до російської в’язниці“, – йдеться у листі.

Також у листі відзначається, що російська сторона, як і раніше, продовжує іґнорувати вимоги ООН та інших міжнародних організацій, і продовжує брутально порушувати права людини. Роки незаконної окупації Криму показали, що просто слова, не підтримані діями, можуть тільки стимулювати і заохочувати аґресора до нових порушень і злочинів.

Для ООН настав час переглянути практику застосування вето постійними членами Ради Безпеки. На сьогодні 114 із 193 країн-членів ООН підтримують ініціятиву обмеження застосування права вето.

„Росія продовжує зловживати правом вето для того, щоб уникнути відповідальности, не допускати міжнародні організації та правозахисників на тимчасово окуповані території. Така ситуація є небезпечною для підтримання міжнародного миру і безпеки, цьому має бути покладено край“, – йдеться у листі.

Коментарі закриті.