16 грудня, 2021

Путін хоче грошей

КИЇВ. – 12 грудня Президент Росії Володимир Путін заявив, що Україна і ще кілька колишніх республік СРСР не передали Росії іноземні активи колишнього Радянського Союзу.

Твердження В. Путіна про нібито невиконання Україною зобов’язання про передачу Росії закордонних активів Радянського Союзу – маніпуляція фактами, заявили в Міністерстві закордонних справ України.

„Розподіл радянського майна реґулюється Договором про правонаступництво щодо зовнішнього державного боргу та активів СРСР від 1991 року. Відповідно до договору, частка нашої держави в загальній сумі боргу та активів СРСР складає 16,37 відс. У 1994 році Україна та Росія підписали так звану „угоду про нульовий варіянт“, відповідно до якої РФ зобов’язалася виплатити українську частку в зовнішньому державному боргу СРСР станом на 1 грудня 1991 року. Зі свого боку, Україна мала передати Росії свою частку в активах СРСР станом на 1 грудня 1991 року“, – повідомив у комен­тарі Радіо Свобода речник МЗС Олег Ніколенко.

За його словами, „іґнорування російською стороною“ законних вимог надати інформацію про вартість українських активів, що мали передаватися, унеможливила ратифікацію угоди Верхов­ною Радою України.

„Вести мову про невиконання якихось зобов’­язань без належного правового процесу видається необґрунтованим“, – наголошують у МЗС.

Коментарі закриті.