5 січня, 2023

Про передання Україні комплексу „Patriot“

Зенітний ракетний підрозділ на позиції на авіябазі Касуга: машина управління, станція наведення ракет, пускова установка з двома ракетами в контейнерах. (Фото: Вікіпедія)

Один із найважливіших підсумків візити Воло­димира Зеленського до Вашінґтона – оголошення про передання Україні комплексу ПРО „Patriot“, найефективнішого з озброєнь такого роду в американському арсеналі.

Свого часу, ще навіть до анексії Криму, Путін виступав категорично проти розміщення „Петріо­тів“ не лише в Україні, що тоді видавалося чистою фантастикою, а й у Польщі та Румунії. Він лякав російське населення тим, що замість протиракет на „Петріоти“ можна поставити оперативно-тактичні ракети, зокрема з ядерними боєголовками, що нібито створить неприйнятні загрози російській території. І ось ця „страшна загроза“ здійснюється.

Щоправда, перш ніж поставити американську систему ПРО на бойове чергування треба навчити роботі з нею український персонал. За оцінками експертів, на це піде не менше двох місяців, тож „Петріоти“ насправді приїдуть до України лише в лютому-березні. До цього часу Путін зможе продовжувати ракетний терор проти української енерґетичної інфраструктури. Зазначу, до речі, що якби відповідна підготовка українських військовослужбовців розпочалася у жовтні, одразу після перших російських ударів по критичних об’єктах життєзабезпечення, то „Петріоти“ могли б прибути до України ще до кінця цього року.

І як же відреаґував Путін на неминучу швидку появу „Петріотів“ на українській території? Чи це стало приводом для нової ескалації? Ні, Путін лише пообіцяв „переклацати“ „Петріоти“, коли вони прибудуть до України. Враховуючи те, що російській армії досі не вдалося „клацнути“ жодну установку HIMARS, можна оцінити серйозність путінських загроз. Так само не викличуть жодної ескалації з боку Росії постачання Києву сучасних танків і літаків, а також далекобійних ракет ATACMS та ударних безпілотників великого радіюсу дії.

Одна батарея „Patriot“ включає радар, пункт управління і вісім установок, кожна з яких, залежно від типу боєприпасів, несе від 4 до 16 ракет з радіюсом дії до 150 км, здатних більш-менш надійно перехоплювати як крилаті, так і балістичні ракети.

Така батарея зможе прикрити від російських ракет Київ та центральні області України. Але щоб захистити всі великі міста та об’єкти критичної інфраструктури, знадобиться кілька батарей ПРО. У принципі тепер їх можуть поставити американські союзники, зокрема, Польща та Німеччина, в яких після рішення Байдена розв’яза­ні руки. Але чи захоче Канцлер Олаф Шольц відправляти „Петріоти“ до України?

Американські системи ПРО збивають не лише ракети, а й літаки. Тому поява „Петріотів“ вплине не лише на захист енерґетичної інфраструктури, а й на ситуацію на полі бою, оскільки російська авіяція змушена буде діяти на більшій відстані від кордонів України, і ефективність авіяційної підтримки російських наземних військ також знизиться.

Нині союзникам, які постачають Україну зброєю, доводиться вирішувати ще одну проблему. Як повідомляє „The Washington Post“, за місяць США виробляють 14 тисяч 155-міліметрових снарядів, тоді як Україна щодня витрачає близько 7 тисяч таких снарядів. Це призводить до того, що російська артилерія стріляє набагато частіше за українську, хоча українці, маючи досконаліші системи озброєнь і снаряди, стріляють влучніше. Щоб вирішити цю проблему, американці розширюють снарядне виробництво та вмовляють союзників передати Україні частину своїх запасів і також розширити виробництво. Очевидно, тут потрібна тісна кооперація в рамках НАТО.

Коментарі закриті.