12 січня, 2023

Про брехні фільму „Біле сонце пустелі“

Настав час переосмислення всього ідеологічного мотлоху, яким Росія в особі СРСР годувала власних громадян, в тому загалі й українців. Згадаймо популярний фільм „Біле сонце пустелі“, створений 1969 року. На українські екрани фільм потрапив вже після того, як львівські футбольні „Карпати“ в Москві виграли кубок СРСР.

Взагалі, наприкінці 1960-их років у всіх республіках СРСР мали виробити кінофільми, в яких росіяни перемагали місцевих басмачів, петлюрівців, бандерівців, „лісових братів“, які боролись проти окупації власної землі московською заразою. В Україні майже водночас з „Білим сонцем“ (білий колір символізував добро, а чорний – зло) з’явився фільм „Білий птах з чорної ознакою“.

Проте, в західній Україні він спричинив зворотний від очікуваного ефект. Ю. Ільєн­ко, І. Миколайчук, Б. Ступка нагадали глядачам, що Україна – земля українців, вони самі мають право будувати так державу, яку саме їм заманеться.

„Біле сонце“ я побачив в Калуші у 1972 році. Певні питання у мене виникли ще тоді. Наприклад, чому Федір Сухов не повертається в рідну Самару, до рідної жінки Катери­ни? Яку батьківщину він захищає на східньому узбережжі Каспію, в Турк­меністані? Для якої мети у бандита Абдулли було 15 дружин, дві з яких він просто вбив, щоб не заважали? Чому позитивні герої цього кіно є вічно п’яними, а неґативні бандити не вживають алкоголь? Де Ф. Сухов вивчав тюркську мову, щоб вільно спілкуватись з дружинами та підлеглими Абдулли, з Саїдом? Або як в 1922 році всі герої кінострічки оволоділи російською мовою, особливо неписьменні басмачі? Чому тюркомовні басмачі намагались втекти в Іран (Персію), адже тамтешня фарсі – це не турецька мова і не арабська?

А тепер наведу лише факти, про які творці фільму знали, але проіґнорували історичну правду за наказом політбюро більшовицьких вождів. Події фільму відбуваються в 1922-1925 роках. В Туреччині президент Мустафа Ататюрк в 1926 році заборонив багатожонство. Тюркомовні басмачі бажають в ці часи втекти до Персії, мову котрої вони практично не знають, але іґнорують Туреччину. Коран, закони Шаріяту забороняли Абдуллі одночасно мати більше чотирьох дружин.

Коли сценаристи фільму створювали міт про гарем контрабандиста, чи вони заглядали в іслам­ські правові документи? Абдуллу зіграв грузин, що в 1969 році не володів російською мовою. Тому його озвучував росіянин Волков, позаяк актора з обличчям шляхетного мусульманина-воїна в Москві не знайшли.

Місцевий краєзнавчий музей очолює російськомовний Лєбєдєв. Дійсно, „чуркам“ не потрібні музеї, вважали на „Мосфільмі“ в 1969 році. За яку державу бідкається митник Павло Верещагін? Хоча російська пропаґанда досі теревенить про утворення СРСР 30 грудня 2022 року, кордонів цієї держави в східній та південній частині Каспійсь­кого узбережжя практично не існувало до 1926 року. Росія та Персія уклали угоду, яка набувала чинности 22 лютого 1922 року, про дружбу та взаємний ненапад. Але процес демаркації, делімітації кордонів між державами (якими – невідомо, адже 20 грудня 1922 року ніби виникла нова країна – СРСР, про її правонаступництво дотично Росій­ської Федерації зразка 1921 року міжнародні правові документи відсутні) розтягувався на три роки.

Нині саме з неба над місциною, де відбувались події „Білого сонця пустелі“, російські важкі літаки запускають ракети по Україні. Все населення України, на думку росіян, належить до басмачів та підлягає фізичному знищенню. Ліквідації не на території РФ, а прямо у себе вдома – на українській землі. Жаль, що сучасні туркмени, нащадки Абдул­ли, Саїда, Джавде­та роблять вигляд, що винищення українців, як нації, їх не стосується. Їхня черга ще надійде.

Миколаїв

Коментарі закриті.