9 червня, 2022

Проєкт „Батьківська хата. Homestead“ діє

В кінці грудня 2021 року команда проєкту „Батьківська хата. Homestead“ оголосила про початок другого сезону. Але в Україну прийшла війна! Тільки-но розпочавши другий сезон, ми зупинилися й усі сили віддали на підтримку України.

Коли почалася війна, ми покинули проєкт. Але зараз зрозуміли, що то є наш другий культурно-дипломатичний фронт, який ми завжди програвали. Але тепер ми мусимо його виграти.

Наразі зробили підбірку з світлин з найбільш постраждалих районів: Бородянка Київська область, Харківщина, Одещина, Сумська, Чернігів­ська, Дніпропетровська та Житомирська області.

Ми постійно чуємо позитивні відгуки від американців, що ми непросто просимо гуманітарну допомогу, робимо заходи для збору грошей, а також проводимо просвітницьку роботу. І американці взнають про Україну ще більше. Багато представниць нашої команди переїхали у США 10-20 років тому. І коли нас питали звідки ми, американці поняття не мали, де це Україна. Наразі, всі знають, де Київ, Одеса, Маріюполь… Але якою ціною! Тоді ми програли інформаційну війну! Наразі ж ми маємо можливість, щоб про Україну знали через призму культурної спадщини, традицій, історії! Щоб ніхто і ніколи більше, не сказав, що Україна не існувала до Радянського Союзу.

„Батьківська хата. Homestead“ – це українсько-американський проєкт, що покликаний донести до українців світу красу української культури та традицій, яскравий кольорит українського села, особливості побуту, будови хат та ремесел наших прадідів.

Головна місія проєкту – популяризація української культури у світі та серед самих українців, а мета – продемонструвати народні строї різних етнографічних регіонів України кінця XIX-початку ХХ ст. разом з архітектурними формами та побутом відповідної території. Раніше висвітлювали або стародавній одяг, або окремо взяті хати. Це були своєрідні фоторепортажі, наприклад, у народному полтавському строї, але на тлі хати з іншого реґіону. Безумовно, всі вони мають велику інформаційну цінність. Але саме проєкт „Батьків­ська хата. Homestead“ вперше поєднав у собі абсолютно все! А матеріяли проєкту є не лише українською, а й англійською мовою, це дає можливість донести і поширити українську культуру не лише серед українців діяспори та України, а й серед інших народів світу.

Наразі діють дві експозиції, одна у США, друга у Львові. У США виставку можна відвідати у IGO Library, 13330 Kyle Seale Pkwy, Сан-Антоніо, Тексас. Друга у Львові в приміщенні Арт-простору Львівської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Романа Іваничука, на Площі Ринок, 9.

Українці світу, в єдності наша сила! З нами правда, з нами Бог і ми обов’язково переможемо!

Коментарі закриті.