10 березня, 2022

Приходи та витрати Фундації в 2021 році

В 2021 році Фундації прислано 36,640 дол. від двох фундацій Чикаґо – від каси „Самопоміч“ та „Спадщини“ банку „Певність“ та 53-ох осіб на різні потреби в Україні та в діяспорі.

Прізвища та назви жертводавців та банків та суми їх пожертв, та на які цілі ті пожертви присилались, Фундація ім. І. Багряного подавала на сторінці Фундації в газеті „Свобода“ та в Бюлетені Фундації. Сторінка Фундації в „Свободі“ поміщалася кожного місяця починаючи з 2000 року, а кілька років тому міститься раз на три місяці.

З каси Фундації в 2021 році видано 73,850 дол. на видання різних важливих книг, на лікування й допомогу пораненим воякам в Україні та в США, їхнім родинам і сиротам.

Також Фундація допомагає видавництвам України, журналам „Універ­сум“ у Львові, „Березіль“, який виходив в Харкові, а тепер в Києві, „Борис­тен“ та „Наша церква“ в місті Дніпро, газетам „Світ-інфо“ та „Струна“ в Чернігові, „Дзвін“, газеті-журналові для дітей і старших осіб „Журавлик“ в Харкові та „Промінь Просвіти Є“ в Кривому Розі. Товариству української мови, яке очолює роками Віра Боднарук, дано 16,000 дол. для розвитку незалежної і демократичної України, щоб молодь і її батьки говорили мовою української держави. Товариство також допомагає обласним „Просвітам“ України у виданні книг для дітей та молоді.

Великі суми грошей дано на видання відомих і потрібних книг різних авторів, серед яких Сергій Козак, Олександер Шугай, Левко Хмельковський, Віра Соловйова, яка є головою видавництва „Кліо“ в Києві та іншим.

Фундація є членом Ліґи українських меценатів, яка кожного року влаштовує конкурси української мови й дає нагороди. Фундація роками давала по 5 тис. дол., а останні кілька років дає по 4 тис. дол.

Менші суми грошей вислано в діяспорі Фундації Києво-Моги­лян­ської академії в Чикаґо, Українсь­кому вільному університету, УВАН, Сві­товому конґресові українців в Канаді, Комітетові українського Голодомору, Українському національному музеєві в Чикаґо та іншим установам у США.

Коментарі закриті.