5 січня, 2023

Президент України виступив у Верховній Раді

Президент Володимир Зеленський промовляє у Верховній Раді. (Фото: Пресслужба Президента України)

КИЇВ. – 28 грудня 2022 року Президент Володимир Зеленський виступив зі щорічним посланням до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище України.

Він наголосив, що цьогоріч завдяки Україні світ повірив, що цінності дають силу, та переконався, що тиранія програє, а свобода обов’язково стане переможцем.

Більшість громадян у країнах Европейського Союзу підтримала ідею приєднання України до ЕС, тож настає час для початку переговорів щодо членства в Евросоюзі.

Він закликав подякувати українським воїнам, які здобувають для України мир і які є надією мільйонів людей на життя, надією Европи на спокій, а світу – на те, що час імперій минув.

Президент зазначив, що українській армії вдалося звільнити від російської окупації понад 1,800 міст і сіл, а світ допомагає Україні, надаючи передову зброю.

„Ще рік тому здавалося неможливим, що в нашої держави будуть системи ППО Patriot. Але тепер маємо й таку домовленість. Дякую нашим стратегічним партнерам! Це особливий знак довіри до України. Це справжнє союзництво зі Сполученими Штатами Америки. Ми досягли цього“, – наголосив В. Зеленський.

Президент закликав зберігати єдність суспільства попри будь-які особисті емоції й інтереси. Україна має стати лідером у цифровій трансформації держави й суспільства: завершити тотальну цифровізацію всіх дозволів і державних послуг та почати поширювати позитивний досвід у світі, що допоможе забезпечити нові альянси, нові політичні та економічні зв’язки, зокрема з державами Африки та іншими країнами.

В. Зеленський подякував кожному й кожній, хто підтримує функціонування свого бізнесу, дає робочі місця та сплачує податки. Він наголосив, що фінансування Збройних сил України – це передусім внутрішній ресурс від податків українців, мит, облігацій та інших подібних джерел.

„Ми маємо підняти з руїн територію, на яку зайшли російські окупанти після 24 лютого. Так само відновлюватимемо нормальність життя на території Донбасу й Криму, які були незаконно окуповані у 2014 році й за час, що минув, доведені окупантами до катастрофи“, – сказав він.

Відновлення територіяльної цілісности України йде поруч із метою звільнити всіх українців, яких утримують у російському полоні чи в тюрмах, а також усіх, хто був силою депортований з України. Президент нагадав, що за час після 24 лютого Україні вдалося звільнити з російського полону 1,456 осіб, але попереду ще дуже багато роботи.

Україна має зробити так, щоб мільйони громадян, які знайшли прихисток від війни за кордоном, не стали біженцями, а захотіли повернутися додому.

Глава держави також вручив присутньому в сесійній залі Верховної Ради командирові батареї HIMARS капітану Павлові Чернявському, який передав свою відзнаку „Хрест бойових заслуг“ Президентові США Джозефу Байдену, спеціяльний символ – Command Coin, який лідер США передав українському військовому у відповідь.

Після виступу Президент України вручив державні нагороди українським захисникам, які були запрошені до парляменту. Нагороди з рук Президента отримали понад 30 військовослужбовців.

 

Коментарі закриті.