25 серпня, 2017

Президент Світового Конґресу Українців відвідав Австралію та Нову Зеляндію

Під час зустрічі в Австралії (зліва): Стефан Романів, Президент Законодавчої ради Вікторії Брюс Аткінсон, Евген Чолій та заступник голови Парляментської групи Австралія-Україна Колін Брукс.

ТОРОНТО. – 30-31 липня Президент Світового Конґресу Українців (СКУ) Евген Чолій з дружиною Анною здійснив свою першу візиту до Окленду і Велінґтону, Нова Зеляндія, щоб представити актуальні українські питання її владним структурам та зміцнити зв’язки з українською громадою. Президент СКУ мав зустрічі з керівником Европейського відділу Міністерства закордонних справ і торгівлі Робом Тейлором та депутатом Парляменту і членом Комітету закордонних справ та спікером з ґльобальних питань Партії зелених Кенеді Ґрагамом.

Е. Чолій привернув увагу до аґресорських дій Російської Федерації в Україні, які є також серйозною загрозою для ґльобального миру і безпеки, закликав Нову Зеляндію до підтримки України в захисті її незалежности і територіяльної цілісности. Він також обговорив важливість прийняття Новою Зеляндією закону про автономні санкції і введення санкцій проти Російської Федерації та утримання від переговорів про зону вільної торгівлі з Російською Федерацію, поки вона не припинить грубо порушувати свої міжнародні зобов’язання.

Президент СКУ подякував Новій Зеляндії як співавторові резолюцій ООН щодо порушення прав людини в Криму та щодо захисту від терористичних атак. Е. Чолій також закликав Нову Зеляндію визнати Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Президент СКУ взяв участь у заході в Парляменті, під час якого місцева українська громада подарувала вишиту карту Нової Зеляндії, котра буде там розміщена.

Е. Чолій виступив на зустрічах з українськими громадами Окленду і Велінґтону, які організували Об’єднання Українців Нової Зеляндії під проводом Тараса Кліша та Українська Громада Велінґтону на чолі з Ольгою Воробей, під час котрих закликав до співпраці з СКУ в просуванні українських інтересів.

7 і 9 серпня в Канбері та 1 і 10 серпня у Мельбурні Австралія, Е. Чолій мав робочі зустрічі з австралійськими урядовими високопосадовцями, щоб обговорити питання, пов’язані з подальшою підтримкою України та забезпеченням миру і стабільности в світі. У зустрічах взяли участь Генеральний секретар СКУ та голова Союзу Українських Організацій Австралії Стефан Романів‚ Посол України в Австралії Микола Кулініч.

9 серпня у Канбері Е. Чолій виступив з публічною лекцією в Центрі европейських студій Австралійського національного університету на тему „Ставлення ЕС до держав колишнього Варшавського договору та пострадянських республік”. Президент СКУ також обговорив поточні українські питання з академічним координатором Центру европейських студій д-ром Катаржиною Вильямс та запрошеним науковим співробітником д-ром Сонею Мицак.

10 серпня Е. Чолій виступив на круглому столі „СКУ в 50 років і далі: австралійський контекст” у Центрі україністики ім. Миколи Зерова в Університеті Монаша в Мельбурні. С. Романів був панелістом під час цього круглого столу, а модератором був викладач україністики Університету Монаша д-р Алесандро Акіллі.

Круглий стіл, організований директором Центру україністики ім. М. Зерова Університету Монаша д-ром Марком Павлишиним, увійшов до серії міжнародних наукових заходів  з нагоди 50-ліття СКУ, які мають на меті залучити різні реґіони світу до розробки дорожньої карти СКУ на майбутнє.

Коментарі закриті.