26 травня, 2022

Президент Польщі відвідав Київ

Президент України Володимир Зеленський (в центрі праворуч) і керівник Польщі Анджей Дуда крокують вулицею Києва. (Фото: Пресслужба Президента України)

Анджей Дуда став першим з часу вторгнення Росії лідером
іноземної держави, який особисто виступив у Верховній Раді.

Президент Польщі Анджей Дуда прибув 22 травня з несподіваною візитою до Києва, де, зокрема, виступив у Верховній Раді України.

У промові перед народними депутатами він процитував Івана Франка про „дух, що тіло рве до бою“ і заявив, що героїчна оборона Маріюполя назавжди закарбується в історії. Депутати неодноразово переривали його виступ оваціями, а слова, що Польща підтримує нашу боротьбу проти аґресора і прихистила дітей з України зустріли вигуками „браво!“.

„Після Бучі, Бородянки, Маріюполя не може бути повернення до business as usual із Росією, шановні пані та панове президенти і прем’єр-міністри, депутати всіх парляментів світу. Чесний світ не може цього зробити і перейти до порядку денного над злочином, аґресією, топтанням основних принципів“, – закликав політик.

А.Дуда висловив переконання, що вільний світ сьогодні „має обличчя України“, і подякував українцям, які захищають Европу „перед нашестям варварства і нового російського імперіялізму“.

„Я звертаюся до солдатів, які борються в ЗСУ, Нацґвардії, територіяльній обороні, героїчних захисників Маріюполя і тих, які перебувають тепер у російській неволі і по всій лінії фронту дають запеклий опір загарбнику. Ви – герої України, але ви також герої Польщі, Европи і всього світу. Прийміть нашу глибоку пошану“, – сказав президент Польщі.

А.Дуда також висловив готовність підтримувати евроінтеґраційні наміри України: „Я особисто не спочину, поки Україна не стане членом Европей­ського союзу в повній мірі цього слова“.

 

Коментарі закриті.