7 квітня, 2017

Представлено книгу про Івана Франка та єврейське питання 

Книга містить матеріяли міжнародної наукової конференції у Віденському університеті „Іван Франко і єврейське питання у Галичині: міжкультурні зустрічі й динаміка у творчості українського письменника“ – розвідки дев’яти літературознавців та істориків з Австрії, Ізраїлю, Польщі, США й України, що досліджують, яке місце посідала тема єврейства у спадщині письменника.

Серед авторів видання Кристоф Авґустинович (Відень) – дослідник соціокультурної історії та історіографії ранньомодерної й модерної Центрально-Східньої Европи, А. Вольдан (Відень) – автор численних досліджень з історії новочасного польського, українського та російського письменств, літературного побуту підавстрійської Галичини, Михайло Гнатюк (Львів) – літературознавець, історик і теоретик літератури, франкознавець, Григорій Грабович (США) – літературознавець, автор численних літературознавчих студій, Ярослав Грицак (Львів) – автор монографії „Пророк у своїй вітчизні. Франко та його спільнота (1856-1886)“, численних наукових і публіцистичних праць, Тамара Гундорова (Київ) – літературознавчиня, авторка численних досліджень, Роман Мніх (Сєдльце, Польща) – літературознавець, славіст, автор численних досліджень слов’янської рецепції німецької думки, філософії символу, теорії літературних жанрів, культури єврейства Галичини, творчости І. Франка, Вольф Москович (Єрусалим) –  лавреат золотої медалі Товариства українсько-ізраїльської дружби ім. Володимира Жаботинського (Київ) за зміцнення порозуміння між народами, Євген Пшеничний (Дрогобич) – історик давньої української літератури, книгознавець, редактор і упорядник серії „Франкознавчі студії“.

Участь у дискусії взяли Оля Гнатюк – дослідниця української інтелектуальної історії ХХ ст., професор Варшавського університету і Національного університету „Києво-Могилянська академія“, Г. Грабович, Т. Гундорова. Вони обговорили проблему ставлення І. Франка до євреїв як літератора, мислителя і громадського діяча. І. Франко не закривав очей на складні проблеми, що існували в Галичині між різними етнічними групами, виступав проти тих діячів, які вносили розбрат і колотнечу поміж представників різних етносів, проти спроб позбавити євреїв участи в тогочасному культурному та державотворчому процесі.

Спроба визнати І. Франка відвертим антисемітом в певних українських колах та нещодавня, підтримана єврейською громадою у 2013 році в Австрії‚ породжує питання: кому це вигідно? Росія в умовах триваючої „гібридної війни“ проти України і Заходу в цілому дуже зацікавлена у компрометації успішности української демократії та курсу України до европейської спільноти. Але Евромайдан, що триває вже в інших формах, рятує світові гуманістичні лінії розвитку в умовах кризи політики „мультикультуризму“.

Коментарі закриті.